26 Jan, 2024

En titt på Bitpanda

Uppdaterad:
26 Jan, 2024

Jag gjorde nyligen en intervju med den Österrikiska handelsplattformen Bitpandas nordiska marknadschef Wera. Ni hittar intervjun här. Nu är det dags att följa upp intervjun genom att jag tittar lite närmare på Bitpandas utbud.

Bitpanda är kanske inte så jättekända här i Sverige, jag hade till exempel bara hört talas om de till namnet innan Trade Venue inledde ett samarbete med dem innan årsskiftet. Men det är absolut ingen liten okänd aktör ute i Europa. Detta bevisar det faktum att det blev Österrikes första Unicorn (ett bolag med värde över 1 miljard dollar) och har över 4 miljoner kunder.

Och att det är ett stor bolag med starka resurser tycker jag märks när jag tittar lite närmare på Bitpandas hemsida och utbud. De har lagt stor energi på utbildning. Både inom ekonomi ur ett lite bredare perspektiv och inom kryptovalutor mer specifikt. Ett exempel är det som på hemsidan kallas Bitpanda Academy. Här kan man lära sig grunderna inom privatekonomi som vad som är tillgångar och skulder, hur man gör en budget och annat matnyttig. Men också gå igenom mer omfattande utbildningar inom blockchain och kryptovalutor med mängder av steg och olika nivåer. 

Ett annat exempel är deras Youtubekanal med mängder av utbildningsfilmer

Något Wera nämnde under intervjun som jag känner igen från min omgivning är att många kastar sig in i krypto med hull och hår och blir väldigt uppslukade på en gång. Något som man till viss del känner igen från aktievärlden där vi säkert är många som haft bekanta som plötsligt blivit väldigt engagerade och lagt en stor del av sitt sparande i ett enskilt bolag som de sen följer väldigt engagerat. Men precis som inom aktier är det viktigt att läsa på och sprida riskerna. En sådan möjlighet att sprida riskerna är Bitpandas olika kryptoindex. Precis som att aktiefonder kan vara ett bra komplement till att investera i enskilda aktier. 

Bitpanda kryptoplattform

På aktiemarknaden så är det troligt att vissa bolag som ingår i ett brett index inte kommer finnas kvar om 20 år och det är även troligt att ett mindre antal av bolagen som ingår i indexet kommer bidra med en väldigt stor del av avkastningen. Utan att vara någon expert på kryptovalutor tänker jag att samma fenomen är troligt här då det idag finns otroligt många olika kryptovalutor bakom den mest kända Bitcoin. Några av kryptovalutorna kommer säkert bli väldigt framgångsrika och andra kommer kanske helt försvinna. Med ett index med god riskspridning får man följa med på framgångsresorna medan de mindre framgångsrika alternativen fasas ut över tid. Och detta utan att jag behöver sitta och lista ut på förhand vilken valuta som tillhör vilken kategori. Precis som att jag inte har någon personlig åsikt om alla de ca 1 500 olika bolag som ingår i ett globalt aktieindex.

Jag passar på att avsluta med ett tips för dig som liksom mig inte varit så insatt i Bitcoin och vill lära dig mer om grunderna. Det är nämligen en rätt stor händelse på gång under våren 2024 då den så kallade halveringen äger rum. Detta sker ungefär var 4e år och innebär att den ersättning som miners får för att skapa ett nytt block i kedjan halveras. Från början fick man 50 Bitcoin i ersättning, för närvarande är den nere på 6,25 och blir alltså inom kort 3,125. Det här är mekanismen bakom att det inte ska finnas mer än 21 miljoner Bitcoin till slut. 

Oavsett om man vill investera i kryptovalutor eller inte tycker jag det här kan vara allmänbildande att förstå. Här kan du lära dig mer om denna halvering på ett lättsamt och enkelt sätt.

Tittar vi på historien har perioden strax efter halveringen varit intressant ur ett investeringsperspektiv.

Investeringsplattform bitpanda
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.