17 Jan, 2024

Intervju om investeringsplattformen Bitpanda

Uppdaterad:
18 Jan, 2024

Du som hänger med lite i finansbranschen har säkert noterat förra veckans stora händelse. Jag tänker då på beskedet att Amerikanska SEC (US Securities and Exchange Commission) godkänt ETF:er för Bitcoin.

I TradeVenues artikel om nyheten beskrivs detta som “ett viktigt steg som tar Bitcoin in i den traditionella finansvärlden och ett tydligt tecken på att krypto är här för att stanna”. Så det känns kul att TradeVenue genom ett samarbete med kryptobörsen Bitpanda har gett mig möjligheten att genomföra en intervju med deras marknadschef Wera för att lära mig mer om detta aktuella ämne. Efter denna intervju där jag hoppas lära mig grunderna kommer jag i ett kommande inlägg titta lite närmare på vad Bitpanda erbjuder.

Hej Wera och tack för att du tar dig tid att svara på lite frågor. Kan du börja med att berätta lite om dig själv och din bakgrund? 

Tack själv! Jag heter Wera och är sedan lite drygt två år tillbaka nordisk marknadschef på Bitpanda. Man kan säga att jag tillbringat större delen av mitt yrkesliv inom fintech-branschen, bland annat har jag en bakgrund från Klarna där jag i flera år arbetat med marknadsföring och affärsutveckling. 

Bitpanda kryptovaluta

För de av mina läsare som inte känner till Bitpanda. Kan du berätta lite om företaget i stort och hur er verksamhet ser ut här i Sverige? 

Självklart! Bitpanda är en europeisk kryptobörs och handelsplattform som grundades 2014 i Wien, med utgångspunkten att det ska vara enkelt och säkert att investera i krypto. Vi har det största utbudet på den europeiska marknaden med över 350 handelsbara kryptovalutor och är även den mest reglerade plattformen i Europa. Utöver krypto erbjuder vi även ett brett utbud av andra tillgångsklasser, såsom exempelvis ETF:er, råvaror och fraktionella aktier. 

För några år sedan blev Bitpanda Österrikes första unicorn och vi har över 4 miljoner kunder runt om i Europa. För två år sedan blev vi den första utländska aktören att få kryptolicens i Sverige, ett bevis på att vi efterlever de högt ställda regulatoriska kraven i det svenska finansiella systemet och något som gör att våra kunder kan känna sig trygga. Hösten 2023 stärkte vi närvaron ytterligare i Norden då vi även i Norge blev den första utländska aktören att beviljas kryptolicens.

Vi arbetar ständigt med att utveckla och anpassa vår produkt och erbjudanden till varje lokal marknad. Exempelvis har vi i Sverige snabb och säker registrering via Bank-ID, och vi har även sedan en tid tillbaka slopat insättnings- och uttagsavgifterna helt för SEK. 

För vilken typ av sparande och investeringar tycker du att ert erbjudande är extra intressant? Kan ni helt ersätta till exempel en nätmäklare för ett långsiktigt sparande eller bör man se er som ett komplement för investering i vissa typer av tillgångar? 

Bitpanda är i grunden en “one-stop-shop”, vilket betyder att man kan handla alltifrån krypto, ETF:er, fraktionerade aktier, råvaror och ädelmetaller hos oss. Samtidigt har kärnan i det vi gör har alltid varit fokuserad på just kryptovalutor. Vi tror att krypto kan fungera som en bro mellan det traditionella och det nya – då är det viktigt att vi kan erbjuda våra kunder en bra och smidig användarupplevelse i kombination med ett brett utbud av flera olika investeringsbara tillgångar. 

Vad bör man tänka på om man vill komma igång med krypto? 

Kryptovalutor kan för många framstå som en komplicerad värld, i alla fall till en början. Om man är intresserad av att komma i gång med att investera i kryptovalutor bör man framför allt tänka på valet av plattform och investeringsstrategi. Det vanligaste misstagen som folk gör är att de kastar sig in i det. Men precis som vid alla typer av investeringar är det viktigt att själv göra sin research och läsa på innan man investerar. Kom ihåg att diversifiera din portfölj och aldrig investera mer pengar än du har råd att förlora. På Bitpanda har vi exempelvis kryptoindex som är ett bra alternativ för den som enkelt vill komma igång – då får man en mer generell exponering och investerar i flera olika kryptovalutor genom en produkt.

Att investera i delar av en aktie låter som ett sätt att kunna månadsspara ett fast belopp i ett antal aktier och även komma åt månadssparande i flera olika aktier trots ett högt pris per aktie. Men hur går det till rent konkret? 

Ja, du har helt rätt! Så kallade fraktionella aktier är ett bra och enkelt sätt att diversifiera sin portfölj och på så sätt även minska riskerna. Funktionen görs möjlig genom en struktur som kallas derivatkontrakt. Kortfattat så fungerar det på så sätt att vi på Bitpanda köper aktier, ETF:er och ETC:er och håller dem säkert hos vår depåbank. Baserat på denna portfölj emitterar Bitpanda fraktionella aktier (derivatkontrakt) till våra användare. Du kan därför investera från så lite som 10 kronor, när som helst på dygnet, samtidigt som 100% av de underliggande tillgångarna hålls säkert hos vår depåbank. 

Om vi istället tittar på investering i metall. Hur ser säkerheten ut där? Finns det fysiskt guld i något valv som backar upp mitt köp via Bitpanda? 

Precis! När du investerar i exempelvis guld eller silver via Bitpanda är det alltid fysiskt backat, och du blir den riktiga ägaren av guldet eller silvret. Man kan se det som att vi är en plattform som erbjuder köpet på ett smidigt sätt och med låga avgifter, samtidigt som den fysiska investeringen alltid hålls försäkrad i ett valv hos vår partner i Schweiz. 

I kommande inlägg ska jag titta närmare på några av de investeringar man kan göra via er plattform som man kanske inte kommer åt på så många andra ställen. Har du några tips på typer av investeringar som du tycker jag ska titta närmare på? 

Eftersom 2024 spås bli ett historiskt år för bitcoin tycker jag att du ska titta närmare på just kryptovalutor. Det är flera stora händelser på gång under året, bland annat har SEC nyligen godkänt spot ETF:er för bitcoin, bitcoin-halveringen som inträffar var fjärde år väntas ske nu igen i april, men även rent regulatoriskt kommer det ske stora förändringar i Europa med MiCA-regeringen, som kommer innebära tydligare regler och ansvarsområden för varje utfärdare, tjänsteleverantör och handelsplattform som hanterar kryptovalutor. 

Eftersom vi på Bitpanda har det största utbudet av handelsbara kryptovalutor i hela Europa finns det mycket spännande att utforska på vår hemsida. Ett tips är att börja med att kolla igenom våra guider och självhjälpskurser som finns tillgängliga helt gratis, där kan även mer erfarna investerare lära sig något nytt! 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.