15 Jun, 2019

Fortsatt utvärdering av tänkbara bostadsorter

Ja nu är det inte snällt att hålla er på halster längre. Jag förstår att ni legat sömnlösa hela veckan sen jag hintade om att jag var ute på lite rekningsresa i Sverige på jakt efter den optimala framtida bostadsorten. Spekulationerna har gått varma i kommentarsfältet och jag misstänker att en och annan middagsdiskussion där ute i stugorna kretsat kring var jag egentligen befunnit mig någostans. Nej ok, kanske inte riktigt så, men nu har jag i alla fall kommit hem sen ett par dagar och har hunnit samla intrycken för att knåpa ihop ett inlägg om mina tankar om det senaste resmålet. Nämligen Gotland.

Jag ska inte säga att Gotland har varit något hett spår på framtida bostadsort och huvudsyftet med resan var inte att göra några seriösa efterforskningar på det området. Men när jag ändå var där passade jag på att titta lite bostadspriser och tänka på ön ur ett bostadsperspektiv parallellt med att bara slappa och äta glass under några härliga dagar i fint väder. Jag tycker årstiden var riktigt bra för att besök på Gotland. Färjan upp till Fårö som tydligen kan ta 2 timmars kö att komma på under juli var det bara att åka fram och åka på båten nu. 

Jag har skrivit några inlägg tidigare kring vår resa i södra Sverige förra sommaren och nu i veckan lite allmänna tankar om varför detta med att flytta kan vara ett alternativ. Så börja gärna med dessa två inlägg för att få lite bakgrund.

Gotland har alltså aldrig riktigt varit något hett alternativ, men jag ville ändå se på det med öppna ögon. När jag rekade lite inför resan kändes det ändå positivt. Priserna var helt klart rimliga i Visbys utkant och det finns alla de stora butikerna som vi vill ha nära till i Visby. Efter att ha åkt runt lite på ön stod det ändå helt klart att det är i direkt anslutning till Visby som är enda alternativet. Det är väldigt dött på de där småorterna som man ändå hört talas om som Slite, Roma, Klintehamn etc. Vi pratar om små samhällen med runt 1000 invånare som kändes som spökstäder trots att det var en bra bit in i juni.

Som jag ser det har Gotland två stora minus. Den första är rätt självklar och det är dess otillgängliga läge då man måste åka färja eller flyg för att ta sig till fastlandet. Den andra tror jag många uppfattar som rätt oväntad och det är naturen. Jag gillar ju verkligen att vara ute i naturen både för att strosa runt och för att träna och jag tycker faktiskt inte Gotland imponerade här.

Visst utsikten när man är vid kusten är väl helt ok. 

Men om man sänker blicken och tittar ner så ser det ut såhär för det mesta.

Det där är ingen höjdare vare sig att springa eller cykla MTB på. Stenigt, dammigt och allmänt jävligt. Tacka vet jag en grön och lummig skog vid någon spegelblank sjö. Och havet då, ja det kanske kan vara en typ av naturupplevelse det också för paddling, simning och fiske. Men trots att det var nästan 30 grader i luften första dagen så var det 9 grader i havet. Det var nog lite ovanligt kallt på grund av att det blåste utåt och blir så klart bättre i juli-augusti, men inget som talar till Gotlands fördel.

Nej Gotland och Visby slog sig tyvärr inte in på topp 5 listan över tänkbara bostadsorter. Men det var en trevlig resa och man kan ju komma tillbaka en vecka om året och i några dagar kan man ju stå ut med de dammiga karga landskapet av småsten så fort man lämnar asfalten.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.