23 Jan, 2023

Frihet och struktur del 2 av 2

Uppdaterad:
29 Jan, 2023

I mitt första inlägg i den här serien berörde jag ämnet struktur kopplat till ekonomisk frihet. Jag har fått flera riktigt intressanta kommentarer av er läsare med egna historier och erfarenheter. 

Nu i del 2 tänkte jag beröra nästa del som jag tänkt en del på de senaste 5 åren då jag jobbat väldigt lite och väldigt fritt. Nämligen kopplingen mellan pengar som belöning och andra sätt att känna meningsfullhet. 

Pengar är nämligen en väldigt enkel drivkraft och något som kan göra att rätt tråkiga eller meningslösa aktiviteter känns mer meningsfulla. Och det funkar i många olika lägen och nivåer:

- Om du är väldigt fattig och jobbar som skoputsare i Brasilien och tack vare en dag ute på gatan kommer hem med några mynt som du kan köpa bönor och ris för till familjen.

- Om du som svensk löneslav får chansen att bli chef och ta lite mer ansvar kan du spara lite pengar varje månad och öka tryggheten eller lyxa till det och köra finare bil eller dyrare semestrar. 

- Om du är en av världens rikaste och tack vare en lyckad affär där ditt bolag köpte upp värsta konkurrenten kunde se ditt bolags värde stiga och du nu är inne på topp 10 listan över de rikaste i världen.

Att slita på gatorna en hel dag, ta mer ansvar på ett jobb som du egentligen inte brinner för utan bara gör för lönen eller jobba 100 timmar i veckan för att få till en bolagsaffär kanske i sig inte är så kul. Men pengarna blir något som gör att det känns mer meningsfullt.

Ett annat exempel är att många som jobbar aktivt med aktiehandel tycker det är ett väldigt roligt jobb. Men det skulle så klart inte gå att motivera sig eller känna att det var roligt och meningsfullt att sitta 8 timmar om dagen framför en skärm om det bara var poäng i ett spel som sen nollställdes varje kväll som de försökte skramla ihop och inte pengar.

Jag är absolut inte i det läget att pengar inte spelar någon roll. Jag har även efter att jag slutade jobba heltid som anställd jobbat vidare i mindre omfattning i egen firma. Och skulle jättegärna ha dubbelt så mycket pengar som jag har idag. Även om jag varit hård på att inte ta mig an uppdrag enbart för pengarna utan att alla jobb som kännas lustfyllda och roliga så går det inte helt att bortse från pengarna dels som drivkraft men också som faktor som kan göra att något känns lite mer meningsfullt. Ett uppdrag som nu känns kul skulle vara mindre kul om jag inte fick skicka en faktura.

Jag tror att om man kan komma i ett läge där 5 000 kr i månaden i inkomst av tjänst är en ren bonus (eftersom budgeten egentligen går ihop enbart med de passiva inkomsterna) som man kan göra rätt mycket kul för jämfört med läget att man måste dra in 30 000 kr i månaden bara för att överleva så är chansen betydligt större att man kan jobba mindre, med roligare grejer och känna att det är roligt, meningsfullt och motiverande. Men att det kan vara en utmaning efter många år med pengar som drivkraft den dagen man känner att 5 000 kr i månaden inte tillför det minsta lilla.

För att koppla tillbaka till förra inlägget tror jag nämligen att man kan behöva lite mer struktur och målsättningar i livet som ekonomiskt fri. Gillar man att strosa runt i skogen i sakta mak, påta lite i trädgården när andan faller på och läsa böcker kanske livet kan börja gå lite på tomgång. Jämfört med om man springer på tid i skogen, ger sig tusan på att få den ovanliga sorten rosor att blomma trots att du bor i fel växtzon och startar en bokcirkel. Hade man däremot fått 500 kr i ersättning för varje bok man läst kanske inte bokcirkeln hade behövts för att känna meningsfullhet i sitt bokläsande. Eller så hade det helt plötsligt känts mindre lustfyllt att läsa böcker?

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.