Gästinlägg om balansering av elnätet
Jag fick ett mail av en läsare som tyckte jag skulle skriva om hur man kunde tjäna pengar på balansering av elnätet. Men eftersom jag inte vet något om det tyckte jag det var bättre om han, som jag märkte redan i mailet hade erfarenheter om det hela, skrev inlägget. Så här kommer ett gästinlägg från en av bloggens läsare:
Som investerare letar jag hela tiden efter olika sätt att nå avkastning. Aktier är mitt primära fokusområde och i takt med att portföljen växer och nya förutsättningar skapas är ett sätt att diversifiera min aktieportfölj att skapa alternativa intäktsströmmar.
Under en bättre middag i början av sommaren stötte jag för första gången på stödtjänster för balansering av elnätet och tyckte då att lönsamheten lät för bra för att vara sant givet de ersättningsnivåer som nämndes. Efter att ha läst på om området och hittat ett sätt att för mig som privatperson hänga på denna guldrusch, står det nu sedan i en tid tillbaka ett batteri i min källare och levererar stödtjänster. Motsvarande batteri som jag nu investerat i har under mars till och med augusti 2023, genererat en intjäning på 29 592 kr, skattefritt!
Låt mig ta det från början:
Svenska kraftnät ansvarar för att upprätthålla balansen mellan elförbrukning och elproduktion i det svenska elsystemet. För att elöverföringsystemet ska fungera måste frekvensen i elnätet hela tiden balanseras mot en frekvens på 50hz. För att göra det köper Svenska kraftnät in- och aktiverar stödtjänster vid behov, där just batterilager är en sådan stödtjänst. Givet att den nuvarande mixen av elproduktion har andra förmågor än elproduktionsmixen haft historiskt, till följd av t ex nya vindkraftverk och en ökad mängd solenergi samt ökad efterfrågan på el, föreligger ett stort behov av stödtjänster för balansering av elnätet framöver.
Bild från: https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/
Blir det för mycket obalans i elöverföringssystemet aktiveras stödtjänsterna, men du får hela tiden betalt för att stå med ditt batteri tillgängligt, oavsett om det behöver aktiveras eller ej. Detta gör dessutom vad jag förstår att batteriet slits minimalt i och med att det i praktiken inte behöver laddas i och ur särskilt ofta. Varför det inte heller tycks särskilt intressant att ha ett batteri enbart för ändamålet att fylla på med solenergi på dagen och ladda ur på natten.
För att som privatperson vara med och balansera elnätet behöver du förenklat köpa ett batteri, vilket kopplas till en växelriktare så att du kan skicka ut ström på elnätet. Det är samma växelriktare som solceller använder sig av. Skatteverket erbjuder för närvarande 50 000 kr i subvention per person och år för deras skattereduktion för grön teknik – för batterier betyder det 50% avdrag för både materialinköp (batteriet) och installation. För ett hushåll med två personer innebär detta med andra ord en möjlig subvention på 100 000 kr. Det enda kruxet är att du behöver ha solceller eller installera solceller för att få ta del av denna del av grönt teknik-avdraget.
För min del betydde detta att jag och min fru investerade i så få solceller som möjligt (givet deras förhållandevis oattraktiva återbetalningstid) samt ett så stort batteri som växelriktaren klarade av för att maxa intjäning kontra tillgängligt skatteavdrag, detta landade i en totalkostnad på ca 275 000 kr för installation av solceller, växelriktare, batteri (16 kWh), checkwattmodul och kabeldragning men där jag alltså betalade 175 000 kr efter skatteavdrag.
175 000 kr för något som genererat 29 592 kr under sex månader är i min värld en no brainer. Den svårflirtade gör dock sin hemläxa och konstaterar att ersättningen i år varit rekordhög.
Via aggregatorn Checkwatt som mitt batteri i källaren är anslutet till, går att läsa att den uppskattade årsersättningen för motsvarande batteristorlek är 33 293 kronor baserat på historiska marknadspriser från 2020 fram tills idag (oktober 2023), inte heller det illa pinkat då intjäningssiffrorna är efter avgifter (avgift till aggregator, aggregatorns partnerfirma - de som sköter installation tillser driften av ditt batteri och som du har din kontakt med samt till elhandelsbolaget t ex Jämtkraft eller Bixia). (Historisk prisstatistik finns tillgänglig hos Svenska kraftnät https://mimer.svk.se/PrimaryRegulation/PrimaryRegulationIndex)
För att vidare belysa det intressanta kommer svenska kraftnät under 2024 att gå över till marginalprissättning istället för dagens pay-as-bid. Den insatte konstaterar att ersättningen givet detta torde gå upp ytterligare. Vad jag förstått görs förändring av prissättning från Svenska kraftnät för att ytterligare främja investeringar på området – be my guest. I takt med att fler investeringar görs och mer och mer stödtjänster görs tillgängliga kommer förmodligen ersättningsnivåerna att gå ner, men där tycks vi ännu inte vara idag även om min research gjort gällande att det görs stora investeringar på området.
Under 2024 kommer ett till batteripack med växelriktare att installeras hemma. Motsvarande batteristorlek inklusive installation och med ytterligare ett nyttjat grön teknik-skatteavdrag kommer då att gå loss på ca 90 000 kronor, men kommer i utbyte att generera en totaltsett dubblerad ersättning då ersättningen är linjär i förhållande till kapacitet. You do the math på avkastningen…
Kan man då i evighet bygga ut sitt batterilager hemma? Tyvärr verkar man inte kunna göra det, hur mycket överföringskapacitet du kan ha styrs av hur vilken ampere du har på din huvudsäkring. Som privatperson kunde jag hos E-on säkra upp till max 63 ampere men notera då att de ville ha en för saftig avgift för installationskostnaderna förenliga med detta (byte av serviskabel och deras jobb i elskåp etc.) samt att månadskostnaden för att öka upp huvudsäkringen skulle bli högre, vilket gör att jag förmodligen stannar vid två batterier. Kanske skulle även tillgängligt utrymme kunna påverka den trångbodde även om ett batteri av min installerade typ har dimensionerna 62,5x67,5x33 cm.
Just det, jag nämnde att det var skattefritt – Skatteverket likställer nämligen stödtjänster av detta slag som att du upplåter en del av din fastighet till annan part, därför kan det förmånliga schablonavdraget vid uthyrning av den egna bostaden tillämpas, vilket i praktiken innebär att det under 2023 är helt skattefritt upp till 50 000kr. Vid batteripack nr 2 kan jag behöva betala lite skatt på intjäningen, eller redan vid batteripack 1 om intjäningen stiger över den helt skattefria nivån. Notera även att jag i mina intjäningssiffror ovan har utelämnat den potentiella intjäningen för den sålda el och kostnadsbesparingen som solcellerna står för.
Jag tror inte att jag är om att finna den nuvarande intjäningsförmågan intressant så jag lämnar ordet fritt för er läsare av detta inlägg att upplysa om fler alternativa passiva intäktsströmmar med motsvarande avkastning som i alla fall jag ännu är ovetande om! Hur många är vi för övrigt som likt mig investerat i ett batteri som vi stöttar elnätet med?
Tack för förtroendet Miljonär innan 30!