25 May, 2023

Globalt index

Uppdaterad:
25 May, 2023

Portföljen består för närvarande av runt 3,5 miljoner av globala indexfonder (har några olika då jag har pengarna hos olika nätmäklare med lite olika utbud), vilket motsvarar lite över 25% av portföljvärdet (inga pensionspengar inräknade här men även där finns en del globalt index). Någon jag landat i sista månaden att det känns rimligt att vikta upp. Genom att låta pengarna i globalt index jobba vidare utan uttag och dessutom lägga in runt 200 000 kr om året av utdelningarna där, istället för som jag gjort de senaste åren att återinvestera i fler aktier.

Jag har inga planer på att sälja några aktier och flytta pengar till indexfonder. Men skulle det komma ett bud på något bolag de närmaste åren kanske det kan vara ett vettigt tillfälle att köpa globalt index även för dessa pengar istället för ge sig ut på jakt efter ett nytt bolag.

Jag tänker att det dels bör vara något säkrare än att fortsätta vikta upp 5-10 enskilda svenska aktier. Då målet är att med så stor sannolikhet som möjligt kunna plocka ut 4% om året plus inflation borde sannolikheten öka av att globalt index uppgår till 35-40% av portföljen istället för 25%.

Jag tycker fortfarande aktier med utdelning känns som en sund bas i en portfölj man ska leva på. Men känner för närvarande inte att det är några problem att sälja av fonder enligt ett förutbestämt upplägg tex lägga en säljorder på 2% av fondvärdet varje lucia och midsommarafton. Eller ett fast belopp som höjs med inflationen vid ett bestämt datum varje år. Det vill säga jag har inget behov av att leta fonder med kontant utdelning.

Den andra aspekten är det roliga och spännande i att investera i enskilda aktier. Här har jag verkligen känt att aktierna har ökat intresset för att spara och att det har känts mer motiverande att spara 1 000 kr extra och kunna köpa 5 Investor, få 5 fler aktier och en höjd utdelningsprognos för nästa är jämfört med att stoppa in pengarna i en fond där värdet går upp och ner varje dag och den extra insättningen på 1 000 kr inte märks på samma sätt.

Men det är ju de fakto så att oavsett om börsen går upp och ner varje dag så att själva insättningen kanske inte märks på samma sätt så kommer nya pengar som stoppas in även i fonder bidra till att fonden går snabbare från 3,5 till 5 miljoner än om jag bara skulle förlita mig på att nå dit med avkastning. Och 5 miljoner i globalt index som med stor sannolikhet möjliggör en årlig försäljning på runt 200 000 kr som höjs med inflationen helt utan att jag behöver fundera. Eller stanna mitt under löprundan och ta fram mobilen för att kolla om det kommit något bud på Kindred eller om Ilija lyckats sälja några hus.

Jag låter målet i antalet aktier ligga kvar på sidan där jag redovisar portföljen. Det saknas ju inte så jättemycket aktier och jag kommer fortsätta fylla på, men i lägre takt. Fondvärdet uppdaterar jag med aktuellt värde 1-2 gånger om året, så värdet som står där nu är från senaste årsskiftet (inte gjort några fondköp sedan dess, men globalt index är tex upp runt 11% sedan senaste uppdateringen).

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.