Laddar TradingView Widget
Laddar annons
1 Dec, 2022

"Gör din egen analys"

Igår gjorde SBB en stor affär på drygt 9 miljarder då de sålde 49% av sina skolfastigheter. Siffran kanske låter bekant, men det var inte den affären som de lämnade en avsiktsförklaring i september på som också var på 9 miljarder. Den affären som "levde i allra högsta grad och var bara några veckor bort" för två veckor sedan avbryts nu. Att jobba på två parallella spår låter väl visserligen smart. Inte minst bör det minska risken för att köparna ska tro att man är desperat och därmed ta chansen att krångla till sig en bättre deal. Och att sälja för ytterligare 9 miljarder nu när man redan sålt för en bra bit över 20 i år och ska dela ut en del av bostadsfastigheterna skulle göra att det inte blev speciellt mycket kvar av SBB. Så nu verkar det inte bli några mer försäljningar utan fokus ska bli att landa i detta, köpa tillbaka obligationer, fortsätta betala utdelning och sen kanske komma tillbaka till strategin att växa igen.

Idag skriver Affärsvärlden om denna affär och det är som vanligt när det kommer till SBB rätt rörigt. I korta drag har man sålt fastigheterna i fråga till ett nytt bolag som man själv kommer äga 51% av. Vilket innebär att man sålt 49% av fastigheterna. Sen ska man driva detta nya bolag ihop med köparen Brookfield. Så långt är det någorlunda tydligt, men sen börjar det däremot krångla till sig lite.

Dels finns en tilläggsköpeskilling där Brookfield kan få betala ytterligare 2,4 miljarder inom 6 år. Dessutom har SBB tagit på sig att förvalta fastigheterna åt det nya gemensasmma bolaget för en prislapp om 1,8% av driftsnettot per år. Enligt Affärsvärlden är detta ett jättelågt pris för fastighetsförvaltning, vilket kan beskrivas som att de sålt fastigheterna till det nya bolaget som de själva bara äger 51% av med en dold rabatt. Dessutom får det nybildade bolaget betala en fast ränta på 3% till SBB de kommande 6 åren, även det anser Affärsvärlden vara en ordentlig rabatt. Trots att det är klart högre än SBBs snittränta idag.

Själv har jag jättesvårt att värdera prislappen 1,8% av driftsnettot för driften eller fasta räntan på 3% i 6 år när man lånar ut mellan två bolag där ena bolaget äger 51% av det andra bolaget. Men SBBs VD Ilija tycker uppenbarligen att detta är rätt tydligt och att alla småsparare bör gå in och lusläsa alla siffror och villkor i affären och bilda sig en egen uppfattning snarare än att lita på Affärsvärldens analys.

Ilija har flera gånger i olika intervjuer lyft fram hur duktiga svenska småsparare är och att han är stolt över sina runt 300 000 ägare. Men här tror jag faktiskt han har en övertro på oss småsparare som kollektiv. Det skulle vara intressant att veta hur många procent av SBB-ägarna som har den minska möjlighet att bilda sig en uppfattning om affärens rimlighet om de la ner en timme på att lusläsa den här presentationen kring affären. Och sen kan vi i nästa steg fundera på hur många av ägarna som är villiga ett lägga ner en timme på att försöka förstå.

Det här man alltid säger om att göra sin hemläxa och sin egen analys låter så klart bra. Men hur realistiskt är det egentligen?

Ni som följer min pensionsportfölj på Shareville såg att jag sålde av en del av mina SBB B igår på 19,90 kr. Min stora exponering mot SBB är dock D-aktien som jag har i huvudportföljen och där ligger jag still och låter direktavkastningen på drygt 10% ticka på med utdelning varje kvartal.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.