17 Oct, 2019

Handelsbanken inför avgift för att ha ett konto

Det har ju länge varit en sanning att bankerna kommer ha svårt att ta ut en minusränta på lönekontot. Men 0% ränta i kombination med en avgift varje månad för att ha ett konto är ju snarlikt en minusränta i praktiken. 

Tidigare i veckan fick vi så meddelande om att Handelsbanken kommer införa en avgift på 25 kr i månaden för att ha konto, internetbank och swish. Vi har sedan länge sagt upp våra betalkort kopplade till ett bankkonto utan kör med Preem kreditkort som är gratis (och där man dessutom får poäng på köpen). Då jag inte längre har någon lön behöver jag egentligen inget lönekonto men att kunna betala räkningar på nätet, ha autogiro och ha tillgång till swish kommer man inte ifrån.

Jag har ett separat konto i annan bank för min firma så jag kan skriva ett bankgiro/plusgironummer på fakturan och göra inköp kopplat till firman med ett separat kort där. Att jag har detta konto på en annan bank beror på att Handelsbanken var så fruktansvärt bökiga när jag skulle skaffa ett bankgiro hos dom. Att få ett bankgiro hos Handelsbanken via Internet eller telefon var helt omöjligt, men när det krånglade även på kontoret rann bägaren över och jag fixade företagskontot på annan bank.

Allt sparande och bolånet ligger sedan länge hos nätmäklare.

Min första tanke nu var att man kanske får acceptera att saker kostar pengar och att vi väl får överleva 25 kr x 12 månader x 2 personer = 600 kr per år till Handelsbanken. Men när jag läste att de rekommenderade att man skulle komma in på ett kontor om man ville säga upp sina konton innan årsskiftet för att slippa betala kände jag att det var rena stenåldern och beslöt att vi vill ha en bank som jobbar lite mer digital än via kontor för enkla vardagsärenden 2019. Så nu har vi skaffat konton på Skandiabanken och kommer i god tid innan årsskiftet ha avvecklat Handelsbanken. Målet är ju att lyckas säga upp kontona utan att behöva gå till kontoret, är det ens lagligt att vägra kunden uppsägning  av ett konto utan att komma in på kontoret?

Sen får vi se om Skandiabanken är gratis tillräckligt länge för att besparingen på 50 kr i månaden för oss två ska ge oss en rimlig timpeng för jobbet med att byta bank. I det här fallet var dock principen lika viktig som pengarna. Det finns säkert de som uppskattar ett kontor och tycker det är värt 25 kr i månaden för att slippa jobbet med att byta bank, men för oss som inte håller med är det bäst att rösta med fötterna. Som ägare av Industrivärden och därmed Handelsbanken får man väl indirekt hoppas på att de flesta är för slöa för att orka agera.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.