20 Jul, 2021

Hur investera bufferten

Vi har de senaste åren haft ungefär 200 000 kr i likvider. Tanken har dels varit att ha lite pengar att leva på om min fru också skulle sluta jobba, så vi har lite framförhållning innan vi behöver plocka ut utdelningar/sälja fonder. Men också som en buffert. Nu som husägare känns det ännu viktigare med en ordentlig buffert, inte minst för att vi vet att vi inom de närmaste åren ska göra vissa större grejer som byta fönster och tak. Egentligen tror jag en buffert på 200 000 kr är onödigt mycket för oss, men samtidigt kan man tycka att 98,5% av kapitalet på börsen och 1,5% av kapitalet på sparkonto är ganska offensivt.

Trots att det finns vissa konton med lite högre ränta med insättningsgaranti har vi gjort det enkelt för oss och haft vår buffert på Sparkonto+ via Avanza där vi har större delen av vår portfölj. Om vi får 0,5 eller 0,8% om året har känts som lite strunt samma. Till och med för en snåljåp som mig. På senare tid har det dock varit en sorglig historia. 18 maj plingade det till i appen med ett meddelande från Avanza. Räntan på Santander Sparkonto+ skulle sänkas från 0,5% till 0,45%. 10 juni kom nästa meddelande, räntan skulle sänkas från 0,45% till 0,4%. Å det var ändå bara början (som de sägs om Oleg Salenkos målskytte i VM-krönikan 94). Den 24 juni var det dags igen, räntan skulle sänkas från 0,4% till 0,35%. Den 14 juli kom så nästa meddelande, räntan skulle sänkas från 0,35% till 0,3%. Nu var måttet rågat även för mig.

Det jag nu gjorde var att jag betalade av 100 000 kr på vårt bolån. Bufferten är därmed numera 100 000 kr istället för 200 000 kr och bolånet 900 000 kr istället för 1 miljon (vilket nu är uppdaterat i våra innehav). Då vi har 0,79% boränta så känns skillnaden ner till sparkontots 0,3% såpass stor att det var värt det och man kan ju inte ta emot hur mycket skit som helst och låta de sänka räntan fyra gånger på ett par månader utan att visa sitt missnöje och ta ut pengar. Och det kändes lättare att betala av på lånet hos Avanza än att flytta pengarna till en annan bank där vi också skulle kunna få runt 0,8% med insättningsgaranti och utan bindningstid på sparkonto. Då bolånet är flexibelt kan vi lätt ta ut pengarna (och även lite mer då lånet har ett flexutrymme upp till 50% av bostadens värde) när vi tex ska byta tak eller något helt annat vi vill ha pengar till. Så egentligen borde vi väl stoppa in 75 000 kr till av den kvarvarande bufferten på 100 000 kr.

På sikt är ändå tanken att ha några hundra tusen kronor tillgängligt så snart vi börjar jobba ännu mindre och verkligen ska leva på kapitalet, för att få lite framförhållning i tider av sänkta utdelnigar eller kraftig nedgång på börsen. Då kanske det är värt att titta på någon räntefond som kan ge i alla fall 2% om året för att kompensera för inflationen? Vet att många har både tex Spiltan Räntefond och Spiltan Högräntefond. Det kanske kan vara något eller har ni andra tips? Då jag varit ointresserad av räntefonder har jag inte riktigt fördjupat mig i vilka alternativ som finns.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.