27 Aug, 2020

Klämde till med lite fler Sampo

Som jag skrev i förra veckan planerade jag att köpa Sampo när jag tiggt till mig lite pengar från min frus lön i tisdags. Och igår klämde jag till med 20 aktier för 34 Euro styck vilket alltså kostade ungefär 7 000 kr. Lite mer än vad vi brukar köpa aktier för varje månad nu när vi sparar 10 000 per månad på sparkonto, men på utländska aktier vill jag gärna komma upp lite i belopp per köp eftersom minicourtaget är 1 Euro/Dollar istället för 1 Krona. På svenska aktier lägger jag mig nästan alltid på 700-996 kr per köp (förtydligande: detta gäller PB Mini på Avanza vilket kräver 3 miljoner i kapital) vilket när jag ligger precis under 1000 kr blir 0,1% istället för 0,15% som det ska vara (störigt nu när Investor som är aktien jag köper oftast inte går att få till billigt avrundat corutage så där kan jag lika gärna köpa för 2000 kr). 0,1% eller 0,15% spelar så klart mindre roll, men om man som mig gör 200-300 köp om året blir det ändå kanske en hundralapp om året som är dumt att ge bort i onödan. 

Sampo tog mycket stryk under Corona-nedgången och har sen dessutom gått upp lite mindre än övriga börsen i återhämtningen. Jag missade den absoluta botten men fick till ett lite större köp på 50 aktier på strax över 25 Euro. Övriga köp är på 20-25 aktier åt gången. Så totalt har jag köpt Sampo för drygt 50 000 kr hittills under året. Tillsammans med Investor och Volati pref mina största köp under 2020.

Vi får se om Sampo blir en bra eller dålig affär på lite sikt. Jag är främst ute efter försäkringsverksamheten och ser Sampo som en stabil utdelare över tid. Kan tänka mig 4% Sampo och 4-5% preffar i portföljen. Där Sampo skulle gynnas av högre ränta samtidigt som en högre ränta skulle drabba kursen i preffarna. Men såväl Sampo som preffarna kan tuffa på och dela ut fina utdelningar även om räntan ligger fast på dagens nivå, vilket ändå får anses vara huvudspåret. Efter gårdagens köp har vi nu 820 Sampo-aktier, målet har tidigare varit 900, men tror nästan jag ska höja upp målet till 1 000 aktier istället (vilket även det skulle kräva en rätt rejäl kursuppgång för att motsvara 4% av portföljen som jag själv just skrev skulle vara lagom). Så får det bli. 1000 Sampo-aktier är numera målet. 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.