11 Oct, 2024

Låga krav för att imponeras

Uppdaterad:
11 Oct, 2024

Jag fick ett tips av en läsare om att Micke Tornving gästade Rickard Olssons nya podcast (som heter Hjälp, jag fyller 50!) och där pratade om saker som kunde intressera mig och övriga läsare. Tipsaren uttryckte saken som att det “angränsade till FIRE, att han pratade om vikten av frihet i yrkeslivet, kunna jobba mindre och fördelen med att ha låga kostnader”. Det lät spännande så jag lyssnade på avsnittet idag. 

Nu får jag vara tydlig med att Micke Tornving själv inte använt uttryck som FIRE eller utgett sig för att vara någon person som tidigare under livet levt billigt, sparat mycket, investerat på börsen eller liknande. Men när jag kollade runt lite nu har han alltså i alla fall under ett par år flera gånger uttalat sig på liknande sätt som i podcasten med Rickard. Om hur han flyttat till en liten lägenhet, sålt det mesta han äger, vikten för honom av att ha låga kostnader och den frihet som detta skapar.

Micke är 63 år och nu jobbar han enligt egen uppgift bara 10 veckor om året. Främst med TV-programmen Jeopardy och Kompani Svan. I podden säger de att TV-branschen är osäker och han säger att i värsta fall så blir det inget mer jobb på TV och då får han “försöka hålla sig flytande i 3 år till med småjobb tills han är 66 och kan gå i pension”.

Det här fick mig att tänka lite. Att det anses vara att ha frihet, att ha skalat ner kostnaderna etc för att eventuellt kunna hålla sig flytande med vissa småjobb från det att man fyller 63. Då har vi ganska låga krav på vad ekonomisk frihet är.

Och återigen Micke har aldrig själv utgett sig för att ha planerat för det här ett helt liv eller liknande. Så det är ingen kritik mot Micke. Men vi skulle väl ändå kunna titta lite på vad det är han uppnått och hur man skulle kunna uppnå möjligheten att sluta jobba helt vid 63 istället för att förlita sig på småjobb 10 veckor om året de sista 3 åren.

I min bok Miljonär innan 30 och pensionär innan 40 tittade jag på vilka sparkvoter som krävdes för att kunna sluta jobba helt vid en viss ålder. Förutsatt att man började jobba vid 25 och investerade på börsen som gav en rimlig historisk avkastning och fortsatte leva på samma ekonomiska nivå när man slutade som under tiden man sparade. Tabellen såg ut såhär:

70% sparkvot - sluta vid 33 års ålder
60% sparkvot - sluta vid 36 års ålder
50% sparkvot - sluta vid 40 års ålder
30% sparkvot - sluta vid 46 års ålder
20% sparkvot - sluta vid 52 års ålder

Sen drog jag inte ut tabellen längre då jag resonerade så att den som sparar 5-10% av lönen varje månad ska se det som lite trygghet och guldkant på ålders höst, snarare än att sikta på tidig pension. Men om vi använder ett liknande upplägg i beräkningen som i exemplet ovan skulle det för den som vill sluta jobba helt vid 63 handla om en sparkvot på cirka 2%. 

Återigen en påminnelse om hur viktigt det är att börja i tid för den som vill skapa frihet och bygga upp ett kapital. Kommer man på det vid 60 och bara ska lösa det hela med att minska kostnaderna blir det tuffare.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.