2 Oct, 2018

Månadens aktieköp

Då var månadens aktieköp för fruns lön klara. Som jag planerade så blev det mest Sampo (20 stycken vilket gör att vi nu har 300 st att jämföra med slutmålet 400 st) och Kindred (40 stycken vilket gör att vi nu har 365 st att jämföra med slutmålet 1000 st). Sen blev det lite småskvättar för knappt 1000 kr styck i lite blandat. Imorgon kommer utdelningen i Klövern pref och den kommer återinvesteras i 3 nya aktier i just Klövern pref. Den har kommit ner lite förutom just den avskilda utdelningen och är nu under 333 kr dvs över magiska gränsen 6% direktavkastning som gör att jag kan tänka mig att fylla på.

Klövern pref har en rolig detalj i att utdelningen avskiljs innan kvartalsskiftet då värdet i depån utgör underlag för beskattning i ISK. Eftersom då värdet minskar med utdelningen och sen motsvarande värde ligger i ett svart hål i några dagar och väntar på att betalas ut i form av kontant utdelning så blir denna del av innehavet helt fritt från beskattning. Detta sker samtliga 4 kvartal och jag hoppas att det är en medvetet från bolagets sida. Det blir ju inte många kronor per år i total effekt, framförallt inte så länge statslåneräntan och därmed schablonskatten är låg. Men varje krona räknas som bekant.

På samma tema valde jag att inte föra över pengarna som skulle investeras denna månad förrän efter månadsskiftet september/oktober. Vilket gör att den första gången dessa pengar räkans med i skatteunderlaget blir sista december istället för att beskattas redan under första veckan som hade blivit fallet om man satte in pengarna direkt i samband med lön den 25/9. Ni som sparade som vanligt i slutet på september behöver inte oroa er alltför mycket, det handlar om runt 0,1% av insättningen ni gjorde i skatt om jag räknar rätt (dvs 1/4 av ett års ISK-skatt). Kanske fick ni avkastning under slutet av förra veckan som räcker och blir över för att betala skatten.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.