4 Jan, 2021

Nu kommer snart utdelningen i Volati pref

Då jag löpande under det senaste halvåret skrivit om Volati pref och dess uppskjutna utdelning får det väl bli en uppdatering nu när besked om utdelningen har kommit.

Bakgrunden är den att den utdelning som skulle kommit i augusti och november 2020 sköts upp då Volati fått stöd för korttidspermittering i ett av sina portföljbolag. Man skulle fått 10 kr i augusti och 10 kr i november och på dessa uppskjutna pengar fick man 10,5% i årsränta i väntan på utbetalning. Det betyder att istället för de 20 kr som de hållit inne med får vi nu i början av februari 20,80 kr (10 kr x 10,5% x 6 månader + 10 kr x 10,5% x 3 månader). Sen kommer så klart den ordinarie utdelningen på 10 kr för februari också. Det betyder att det i dagens kurs ingår en utdelning på 30,80 kr som är ungefär en månad bort.

Drar vi bort dessa 30,80 kr från aktuell kurs på runt 670 kr blir priset 640 kr per aktie vilket i framtiden ger 40 kr per år i utdelning. Vilket ger en direktavkastning på 6,25%. Det är ungefär vad som krävs för att kunna ta ut 4% om året om vi räknar med 2% inflation och dagens ISK/KF-skatt.

Jag har köpt rätt mycket Volati pref under året då jag tyckte kursen fram till runt 630 kr med 20 kr i väntande utdelning var attraktiv. Mitt under coronaraset kunde jag till och med under en kort period plocka upp ett gäng för under 500 kr vilket var helt otroligt med lite distans till det hela. Jag var aldrig orolig för att pengarna inte skulle komma. Kursen återhämtade sig dock snabbt och låg sedan länge mellan 600 och 630 kr. Sen slutet av november har kursen gått upp rätt ordentligt med ett litet extra ryck idag efter beskedet om den kommande utdelningen, så nu köper jag inga fler utan får jag vara nöjd med de 370 alktier jag äger. Men kanske kan de 11.400 kr som kommer i utdelning i februari återinvesteras i Volati pref då jag som sagt tycker 6,25% nästan säkra pengar är ganska rimligt ändå. Fast inget riktigt fynd direkt.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.