6 Mar, 2023

Nuläget - en kommande bloggserie

Uppdaterad:
6 Mar, 2023

Förra veckan skrev jag en kort avslutning om vårt nuläge på ett inlägg som främst handlade om bloggaren Sparos låga matkostnader. Jag fick lite kommentarer här på bloggen och på mailen och jag märkte att ämnet var något som några ville höra mer om.

Jag skrev i inlägget att våra inkomster för 2023 beräknas bli högre än vad jag tidigare trott och att det nu inte bara handlar om ett kapital som får ligga orört ytterligare ett år (jämfört med ursprungsplanen att det skulle behöva börja göras mindre uttag någonstans runt 2019-2020). Utan nu verkar det även bli ett löpande överskott varje månad på runt 13 000 kr när vi jämför inkomst av tjänst med våra kostnader. Räknar vi in det möjliga uttaget ur portföljen handlar det om cirka 83 000 kr i månaden in som ska sättas i relation till våra kostnader på runt 30 000 kr i månaden.

Beroende på hur man räknar kring ett möjligt uttag som inte används så skulle det alltså gå att påstå att vi återigen är uppe i i nivå kring det månatliga sparandet i kronor som vi hade 2014-2017 när vi både jobbade heltid och levde billigare än idag.

Jag har tänkt en del på situationen den senaste veckan och tänkte därför beröra det hela i en liten serie med flera olika inlägg.

Några av inläggen tänkte jag blir:

  • Att jobba deltid med möjlighet att sluta imorgon, utan att bli omotiverad och döda karriär och löneutveckling. Varför lyckas min fru med det som jag misslyckades med?
  • Kunde jag slutat jobba tidigare med facit i hand? 
  • Hur hantera en säker inkomst här och nu i förhållande till att vi vet väldigt lite om inkomsterna om några år?
  • Hur långt kan man planera inom FIRE? Är det rimligt att som 37-åring avgöra vilket månatligt uttag man själv behöver om 20-30 år och hur hög inflation och börsavkastning det blir de kommande 40 åren?
  • Synen på risk och avkastning när läget förändras. Betyder ökad säkerhetsmarginal att risken kan ökas eller minskas?

Är det något ni undrar om som passar in i serien så är det bara att fylla på med kommentarer eller höra av er på mailen bloggmiljonaren@hotmail.com så ska jag göra mitt bästa.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.