Laddar TradingView Widget
Laddar annons
27 Jun, 2024

Om att räkna in pension i FIRE-kalkylen

Jag fick en fråga från en läsare som också siktade på FIRE innan 40 om “varför jag inte räknar in den allmänna pensionen i mitt fria kapital” så jag tänkte att jag kunde skriva några rader i ämnet.

Vi kan strunta i exakta definitionen av fritt kapital och även se på hela pensionen och inte bara den allmänna och se det hela ur ett lite större perspektiv. Det stämmer att jag inte räknat in olika pensionspengar i de siffror som jag använde som underlag till att jag skulle våga ta steget att sluta jobba. Men riktigt så svart eller vitt är det inte i verkligheten, jag visste så klart om pengarna och de fanns där i bakhuvudet som en extra säkerhetsmarginal.

Jag får passa på att förtydliga att jag tillhör absolut inte skaran som tror att pensionssystemet ska braka samman och därför räknar med att inte få någon vanlig pension. Det hela är en ren räkneövning där pengar så långt in i framtiden blir svåra att räkna tillräckligt exakt på. 

Jag slutade jobba ett tag innan jag fyllde 40 och hade en ganska försiktig plan på uttag med god marginal, där det absolut mest troliga var att kapitalet skulle fortsätta växa över tid. Det gjorde att jag helt klart var mer fokuserad på hur pengarna skulle räcka mellan 40 och 60 än hur jag skulle klara mig efter 60. Det vill säga att fokuset låg mycket mer på portföljens storlek och möjligt uttag i närtid än hur mycket det kunde bli i allmän pension om 25-30 år. Det blir liksom en helhet av olika antaganden och säkerhetsmarginaler. Frågan om det är rätt strategi och marginal att ta ut 2, 3, 4 eller 5% av kapitalet om året de första 25 åren blir en viktigare fråga än om det tillkommer 5, 10 eller 15 000 kronor i månaden i dagens penningvärde om 25 år.

Jag vet andra som räknat på andra sätt med betydligt högre uttag i procent från den fria portföljen med planen att de pengarna successivt får plockas ut och minska fram till 55 när olika pensionsdelar kan gå in och stärka upp kalkylen. Det är så klart inte fel metod men den blir mer sårbar för oväntade händelser för någon som vill sluta jobba redan vid 40. Eftersom ett högt årligt uttag i procent både blir sårbart för börsnedgång och man dessutom inte kan vara 100% säker på att det kommer gå att ta ut pensionen exakt det datum som man räknade med 15 år tidigare. Det är nästan omöjligt att tajma ett uttag så att pengarna ska ta slut om exakt 15 år, om man inte har pengarna på sparkonto under hela perioden.

Även om jag lagt lite fokus på pensionsdelarna i min uträkning finns det så klart situationer där det blir direkt fel att ignorera dessa tillgångar. För den som siktar på att sluta jobba vid 50 eller 55 snarare än innan 40 blir läget helt annorlunda. Dels så har man jobbat ihop till pensionen under fler år och dels är åren fram till första möjliga uttaget betydligt färre. Har man dessutom haft många år med en bra lön där en större del avsatts till tjänstepension eller löneväxlat och pensionsdelarna är större än den fria portföljen måste det så klart räknas in.

Men åren går och inom några år kanske det kan vara aktuellt att göra en lite grov plan på hur och när de första pensionspengarna kan börja plockas ut. Även om det är över 10 år bort i tiden med att ta ut några pengar. Men just nu vet jag inte riktigt vad jag ska göra med planen och vetskapen om och i så fall hur mycket pension jag kan plocka ut varje månad år 2040.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.