Laddar TradingView Widget
Laddar annons
22 Dec, 2024

Sparande och hantering av portföljen 2025

Då har vi spikat upplägget för hur vi ska hantera våra portföljer, utdelningar, skatt och eventuellt sparande 2025. Jag vet inte hur intressant det är, men jag tycker det är intressant att läsa liknande lite mer privata inlägg på de bloggar jag följer. Så kanske tycker någon det är intressant.

Portföljvärdet vid årsskiftet kommer troligtvis ligga på runt 17 miljoner kronor vilket ger ca 150 000 kr i skatt på ISK och KF räknat på nästa års skatt på 0,89%. Tillgångarna är ganska jämnt fördelat mellan KF och ISK och även mellan aktier och fonder (men det är inte så att det bara finns aktier på KF och fonder på ISK utan tillgångarna är spridda). Då skatten på KF betalas direkt på kontot en gång i kvartalet kommer detta lösas via aktieutdelningar på kontot i fråga. Om det inte finns aktier med utdelning i närtid inför att skatten ska dras säljer vi fonder motsvarande skatten. Dvs våra KF ska vara “självförsörjande" när det kommer till skatten. När det kommer aktieutdelning som inte behövs till skatt främst i april och maj med mycket svenska bolag som delar ut så återinvesteras pengarna.

Då ISK-skatten ingår i vanliga deklarationen kommer vi lösa denna skatt som en del av vår vardagsekonomi. Min fru ber arbetsgivaren dra lite extra skatt på lönen varje månad och för mig med enskild firma där jag betalar preliminärskatt varje månad och sen deklarerar så ser jag helt enkelt till att betala in lite extra till mitt skattekonto under året. Det gör att alla utdelningar på ISK kommer kunna återinvesteras och inga fonder behöva säljas där under 2025. 

Det betyder att vi kommer använda motsvarande runt 0,45% av totala portföljvärdet för att betala KF-skatt. Med en tänkt 4% regel där man tänker att skatten ska ingå i dessa 4% som tas ut (dvs man lever på 3,11% av kapitalet under 2025) motsvarar detta alltså att vi återinvesterar eller låter bli att ta ut 3,55% av kapitalet som vi annars skulle kunnat ha tagit ut.

Att skatten på ISK betalar som en del av vår löpande ekonomi dvs med hjälp av inkomst av tjänst utan att belasta portföljen motsvarar runt 6 200 kr i månaden. Det blir en typ av sparande kan man säga, det skulle ju gå att spara detta löpande och sen låta portföljen stå för sin egen skatt. Utöver detta kommer vi inte spara något regelbundet, skulle det bli lite pengar över går detta till buffertkontot, men inga insättningar är planerade i vare sig ISK eller KF. 

Jag kommer som tidigare år sätta av runt 25% av överskottet i min firma till IPS. Detta motsvarar ungefär i kronor vad min fru får i tjänstepension på sitt deltidsjobb. Men utöver detta alltså inga insättningar eller sparande.

Det är ingen mening att redan nu planera för 2026, men de två kommande naturliga stegen i vår övergång från att spara pengar till att börja ta ut pengar blir att i steg 1 låta portföljen stå för hela sin skatt, dvs göra ett uttag som motsvarar även ISK-skatten och sen i nästa steg börja med ett uttag på runt 1% av portföljvärdet. 

Den dagen inga inkomster av tjänst finns är tanken att plocka ut runt 4% av kapitalet om året.

Var det rörigt och mycket siffror är det bara att fråga i kommentarerna.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.