25 Nov, 2023

Spendera avkastningen?

Uppdaterad:
25 Nov, 2023

I veckan pratade jag med en börsintresserad kompis. Han låg på 10% uppgång i portföljen för året, det vill säga ungefär som svenskt storbolagsindex. Vilket i kombination med ett regelbundet sparande de senaste åren gjorde att portföljen nu för första gången passerat genom miljonstrecket.

Om jag tänker rätt med matematiken, med tanke på att det genomförs månadsvisa insättningar, bör uppgången under året till följd av börsuppgången varit runt 85 000 kr. Nu var frågan kring hur man skulle se på dessa “gratispengar” som mer eller mindre uppkommit ur tomma intet. Kunde man kanske unna sig lite för i alla fall 20 000 kr och låtsas att avkastningen varit 7-8% istället?

Min första grundtanke var så klart nej. Jag är verkligen inkörd på spåret att man inte kan betrakta portföljens upp- och nedgångar som en del av privatekonomin. I förlängningen skulle ju det kunna leda till absurditeter som att man gick på restaurang med vinpaket en dag börsen gick upp 2% och åt nudlar till middag en dag börsen gått ner 2%. För att man kände sig rik och fattig baserat på senaste 8,5 timmarnas börshumör. 

Ur ett FIRE-perspektiv så är så klart min tanke rätt. Dvs låt pengarna jobba ostört. Ett bra börsår kan lika gärna följas av flera goda år och att då paja en del av ränta på ränteeffekten genom att nalla på portföljen redan efter 10% uppgång är helt fel. När man sedan har fått ihop ett kapital som gör att man kan börja plocka ur pengar ur portföljen blir det också fel att göra stora uttag baserat på enskilda års avkastning. Istället bör man se på ett långsiktigt uttag som är på en nivå som gör att man klarar så väl goda som dåliga år. Utan man behöver svälta eller slakta portföljen på ett sätt som gör att den aldrig kommer tillbaka. Ofta pratar man här om ca 4% uttag per år, varje år oavsett om börsen gått bra eller dåligt på slutet. 

Men när jag sansat mig lite insåg jag så klart att det finns många andra sätt och syften med att spara på börsen än FIRE. Och då kanske inte tanken om att ta ut lite pengar från en börs som gått relativt bra under en period är riktigt lika vansinnig. För den som inte ska leva på portföljen utan ser den som en chans till lite guldkant på livet och där uttagen mycket väl kan utebli under några svagare börsår kanske det inte är så dumt att skala av lite i goda tider? Även om det riskerar att paja lite av ränta på ränta-effekten. 

Och ser man på ränta på ränta är det ju alltid vansinne att plocka ut pengar. Att ta ut de redan efter 60 år när man ser det hela i 80-årigt perspektiv är ju till exempel väldigt dyrt, de första 60 åren händer ju nästan inget…

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.