13 Feb, 2023

Uppdatering D-aktier

Uppdaterad:
15 Feb, 2023

Blir lite tjatigt för er som skiter i D-aktier nu med två raka inlägg men det har tillkommit lite ny fakta sedan senaste inlägget.

För det första har jag på några håll fått kommentaren att det ju bara är för Fastpartner att sänka utdelningen mer eller nolla den helt på A-aktierna så blir det ingen utdelning för D hur man än tolkar texten. Dvs att det är meningslöst att hålla på och krångla och bråka eftersom det bara kommer riskera att leda till att Fastpartner ställer in utdelningen helt på A och då kan de ställa in den helt på D också. Oavsett hur man tolkar texten i bolagsordningen.

Det håller jag inte med om. För den som enbart äger D-aktierna i ett bolag så är det så klart bättre om bolaget behåller pengarna än att skicka ut massa pengar till andra personer som äger A-aktierna. Och sedan ligger ju den uteblivna utdelningen i D kvar som en skuld som de måste betala innan de kan börja dela ut till A-aktierna igen. Och då kommer A-aktiernas utdelning få vara extremt låg för all framtid om de inte ska behöva betala tillbaka skulden till D-aktieägarna först.

Så ser man bara till hur många kronor i utdelning som man får på D-aktien just i år så kan man så klart säga att det är dumt att “bråka” och riskera att Fastpartner slopar utdelningen helt på A och därmed sänker från föreslagna 2,50 till 0 kr på D. Men på sikt och när det kommer till värdet på en D-aktie anser jag att det kommer gynnas av att man ska få så mycket pengar som möjligt i förhållande till när A-aktieägarna kan börja få sin utdelning igen. 

För det andra så fick jag en kommentar på förra inlägget som visade att Fastpartner även de jobbat med samma formulering som övriga bolag dvs aktierna i plural i sitt prospekt för D-aktien. “Om Fastpartner beslutar om utdelning på stamaktierna har D-Aktierna sammanlagt årligen rätt till fem (5) gånger den sammanlagda utdelningen på stamaktierna av serie A, dock högst 5 SEK per D-Aktie och år.”

För det tredje så har jag vart i kontakt med en person som pratat med IR på Corem och fått bekräftat att de precis som SBB syftar på att totala utdelningen på D ska jämföras med totala utdelningen för A och B. Dvs utdelningen på A och B ska multipliceras med antalet aktier innan det jämförs med totala utdelningen på alla D.

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.