Laddar annons
7 Aug, 2023

Utnyttja systemet

Uppdaterad:
9 Aug, 2023

När jag som 25-åring började spara för att kunna sluta jobba vid 40 visste jag inte att det fanns något som hette FIRE, 4%-regel eller att det var fler som tänkte i samma banor. Jag använde mig helt enkelt av Excel och räknade ut att det borde gå att spara en stor del av lönen, få ränta på ränta och sen kunna leva på pengarna.

Sen började jag blogga och det kom fler bloggar liknande min. Jag fick också kontakt med lite läsare och andra personer med liknande tankegångar och nu känner jag 5-10 personer som är i liknande sits som mig (lite beroende på hur man räknar både “känner” och “liknande sits”). Men vi är alla ganska lika då vi fått kontakt via min blogg, deras blogg eller Twitter. Med ganska lika menar jag exempelvis att
- Vi hade löner lite över snittet när vi jobbade. 
- Många slutade jobba genom att direkt säga upp sig från sitt fasta/ordinarie jobb,men precis som mig jobbar lite ofta i egen firma. 
- Vi hade ett kapital på mellan 5 och 15 miljoner vid jobbslut.
- Vi har ett intresse för ekonomi ofta med en kombination av aktier och fonder i portföljen.

Så vitt jag vet är det ingen av dessa personer som ens övervägde att trixa till det på något sätt för att använda sig av A-kassa efter den frivilliga exiten från arbetsmarknaden. Jag känner heller inte till att någon skrivit in sig på kurser på universitet eller folkhögskola bara för att det finns några terminer outnyttjat CSN från ungdomsåren. 

Men jag har på ryktesvägar nåtts av infon att det finns någon typ av parallell FIRE-rörelse där ute. Med personer som träffats på andra sätt än via FinansTwitter och ekonomibloggar, exempelvis Facebookgrupper och olika forum. Och där verkar det snarast vara satt i system att man kan använda både A-kassa och CSN som en betydande del av sin FIRE-kalkyl. Enligt det rykte jag hörde alltså, vilket jag även fick lite belägg för via en snabbkoll.

För mig känns det faktiskt lite provocerande. Jag och andra i min situation har ibland fått kritik för att man inte bidrar till samhället på det sätt vi skulle kunna när vi slutar jobba 25 år tidigare än normal pensionsålder. “Vad skulle hända om alla?" ni vet. Men med en ISK-skatt på runt 1% börjar det argumentet spela ut sin roll tycker jag. 

Att några hundra personer klarar sig själva, är laglydiga medborgare, håller sig friska genom att undvika stress och får daglig motion ute i det fria, lever på ett någorlunda sparsamt sätt när det kommer till jordens resurser, har en relativt hög lön med hög skatt i 10-20 års yrkesliv för att sedan betala 50-150 000 kr om året i kapitalskatt kan inte vara något jättestor samhällsproblem. Men om vuxna människor ska börja plugga helt utan syfte att utbilda sig för att kunna jobba. Och få både gratis utbildning och CSN-bidrag. Då kan det faktiskt ifrågasättas tycker jag. 

Inom MC-kulturen finns det något som kallas 1%er. Jag har tidigare trott att det handlar om att man anser sig till höra den 1% av motorcykelåkare som står utanför samhället och skiter i lagar och regler och löser problemen själv inom sin klubb. Nu googlade jag lite snabbt och det verkar råda lite delade meningar om exakt vad 1%-märket står för. Men strunt samma. Jag tycker liknelsen håller ändå. För mig blir FIRE på A-kassa och CSN (i syfte att plugga sånt som bara är kul eller som är något man redan kan och lätt kan tenta av utan ambition att skola om sig för att kunna jobba) lite som när personer i kriminella MC gäng som inte känner sig som en del av samhället i övrigt lyckas få sjukpeng för någon påhittad ryggskada. Antingen är man i systemet eller så är man utanför.

Vad tycker ni läsare? Är det moraliskt ok att sluta jobba vid 45 för att sen hanka sig fram på CSN och A-kassa till runt 50 för att få pengarna att räcka till 55 när man kan få ut lite tjänstepension? 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.