28 Jul, 2018

Utvärdering resan i södra Sverige

Nu är vi hemma igen efter fem dagar i södra Sverige. Bakgrunden till resan kan ni läsa här men i korthet gick det ut på att dels ha en trevlig semester men också att besöka orter dit vi skulle kunna tänka oss att flytta när ingen av oss längre jobbar och därför egentligen inte behöver bo kvar i Stockholm. Målet är att hitta ett boende som är billigare än bostadsrätten vi bor i nu, få en vår som kommer lite tidigare än i Stockholm och ha närhet till både stad och natur. 

Om vi börjar med semesterdelen så var det mycket lyckat. Fint väder, trevliga boenden på olika Bed & Breakfast, träffade lite vänner på vägen osv. Rent ekonomiskt har vi försökt ha en balans. 

- Bo fint och trevligt utan att välja de dyraste alternativen - ca 1000 kr per natt
- Ätit nästan alla måltider ute på restaurang men ingen lyx - mellan 80 och 130 kr per måltid och person
- Kört till alla ställen vi velat och hunnit men försökt tanka så billigt som möjligt - under 15 kr per liter för 95 bensin ett par gånger

Efter Skåne åkte vi kusten upp mot Göteborg för att kolla in några orter i Halland också. Passerade sen av en slump Göteborgskex i Kungälv på vägen hem och såg fram mot deras fabriksbutik som vi hört mycket positivt om. Var dock ingen succé, inte alls så billigt som vi hade hoppats. Tur vi inte åkte om en omväg för att komma dit.

Så över till det viktiga nämligen besöken av tänkbara bostadsorter. Vi hade ju pratat om det en del innan och vi har ju båda varit ett antal gånger i södra Sverige innan resan. Jag fick också otroligt mycket tips och synpunkter både här på bloggen och på Twitter inför resan. Jag fick också många erbjudanden om lunch, kaffe och guidade turer. Men tyvärr fick vi tacka nej till det mesta då schemat var lite tight med långt att åka och flera redan inbokade stopp och besök.

Värt att nämna är att mina omdömen om städerna baseras väldigt mycket på magkänsla och tillfälligheter. Hade vi valt en annan gata 100 meter till höger kanske vi mött några pigga och glada ungdomar istället för att passera parkbänken med a-lagare. Eller att vi valde fel parkering där det var ont om platser och dessutom kostade pengar när det kanske fanns gratisparkering 500 meter bort kan ha påverkat känslan negativt för hela staden. Så med en stor brasklapp kommer här våra tankar och hur topplistan ser ut såhär i efterhand.

1. Ängelholm
En favorit även bland tipsen inför våra besök som inte fanns med på topplistan inför resan. Fin stad med nära till havet och även vatten inne i stan, tillgång till de butiker vi önskar, tåg till Malmö/Köpenhamn/Göteborg, närhet till natur både i absoluta närorådet och på lite halvdistnans för kuperad träning på Kullahalvön och Hallandsåsen. Även egen flygplats som jag visserligen inte tror vi skulle nyttja så mycket.

2. Ystad
Otroligt fin stad, fina stränder, bra tillgång till butiker, ännu närmare Malmö/Köpenhamn jämfört med Ängelholm med tätare avgångar. Bra cykelbana längst kusten för träning, det fanns även lite kupering och skog men klart sämre än Ängelholm på den punkten. Fina bostadsområden nära city, dock dyra.

3. Falkenberg
Fin stad, ännu finare strand än Ystad, kändes som staden var på gång med nybyggen och bra go. Bra kommunikationer. Börjar dock bli lite långt norrut kanske inte tillräckligt nära Malmö/Köpenhamn, kommer våren tillräckligt tidigt och regnar det lika mycket som i Göteborg? 

4. Växjö
Var egentligen inte del av planen och ligger som bekant inte i Skåne. Men råkade passera på vägen ner och blev glatt överaskad. Inte varit så mycket här tidigare. Mycket fina bostäder med närhet till både sjö och skog.

5. Åhus
Väldigt fint. Lite väl liten ort och dyrt. Ska tydligen få en Willysbutik inom kort vilket gjorde att den tog sig in på listan precis.

Övriga orter som vi besökte som många gånger var helt ok men inte klarade att ta sig in på topp 5. Utan inbördes ordning!
Staffanstorp - Fin ort med närhet till Malmö. Dock lite väl mycket ute på en åker för vår smak. Onödigt dyrt.
Bromölla - En favorit på förhand för min egen del. Närhet till hav, stor sjö och bokskogar lät bra. Men fick ingen riktigt bra magkänsla.
Varberg - Fint centrum, nära havet, ok kommunikationer, ok butiker. Lite dyrt och inte 100% bra magkänsla.
Kristianstad - Också en bubblare på förhand som föll på dålig magkänsa. Centrum kändes trist.
Simrishamn - Jobbigt med kullersten i flera km. Kändes öde trots högsommar. Hur är det då på vintern?
Helsingborg - Kollade inte tillräckligt noga men ska vi bo i området kan vi lika gärna i Ängelholm.

Trelleborg, Lund och Malmö gav vi ingen riktig chans. Småorter som Sjöbo, Dalby, Hörby, Höör etc kändes för små och för långt från havet och större städer.

Totalt sett var resan lyckad och vi har stärkts i vår tro att det kan bli aktuellt med flytt till Skåne. Hittar vi rätt hus till rätt pris skulle flera orter kunna vara aktuella. Tanken innan att hitta något för max 1,5 miljon känns dock svårare en väntat efter lite mer besök på Hemnet senaste veckan. Helst hade vi velat kunnat köpa något både i Spanien och Skåne för vad vi kan sälja lägenheten i Stockholm för (ca 3 miljoner). Men för rätt hus kanske vi kan tänka oss betala 2-2,25 miljoner lite beroende på hur sugna vi är på Spanien efter att ha testat det.

Vi kommer börja hålla ögonen öppna för att få en bild av utbud och priser. Men skulle bli förvånad om det blir flytt innan sommaren 2019.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.