23 Jun, 2020

Varför bygga kassa?

Jag har skrivit några gånger på slutet om att vi just nu får lite pengar över varje månad då kostnaderna blir lägre än planerat mars-aug i år på grund av Corona med mindre aktiviteter och inställda resor. Och att vi använder dessa pengar till att bygga buffert på sparkonto. Samtidigt som vi låter alla fonder ligga orörda och återinvesterar utdelningen från aktieportföljen i nya aktier. När jag nyligen skrev att jag trodde att vi även skull kunna återinvestera 2021 års utdelningar fick jag frågan om det inte hade varit bättre att strunta i att bygga upp kassa på sparkonto nu och istället ta nästa års utdelningar till att bygga upp bufferten då istället. Vi behöver ju förmodligen inte bufferten redan det kommande året och på så sätt skulle vi kunna sätta mer pengar i arbete redan nu och få avkastning på pengarna ett år till.

I grunden är ju tanken helt rätt om man får 7-8% avkastning på börsen och 0,7% på sparkontot är det så klart bättre att sätta pengar på börsen 2020 och sparkonto 2021 jämfört med att göra det i omvänd ordning dvs sätta in pengar på sparkontot 2020 och på börsen 2021. Men även om man tror att börsen ska ge 7-8% om året i snitt på lång sikt kommer den sällan ge just 7-8% ett enskilt år. Vi tycker helt enkelt den lägre risken det innebär att återinvestera utdelningar ytterligare ett år överväger fördelen med chansen till extra avkastning ett år. Man ska också komma ihåg att vi stoppade in över 100 000 nya kronor på börsen under börsnedgången i mars och april, så nu handlar det till stor del om att återställa sparkontot till nivån från slutet av februari.

Inkomsterna har minskat för oss de senaste åren och grundinställningen är att de kommer minska ytterligare de kommande åren. För en person som är ung och sparar stor del av lönen varje månad och kommer fortsätta jobba och spara lång tid framöver tycker jag absolut man kan vänta med att bygga upp den där extra bufferten man vill ha den dagen man slutar jobba till precis på slutet av arbetslivet. Men för oss som troligtvis befinner oss nära de där sista åren med inkomster utanför portföljen är det nu hög tid att bygga upp den buffert som vi önskar ha om/när inkomsterna blir nära noll.

Då känns det bättre att återinvestera 200 000 kr i utdelning 2021 än att maxa sparandet 2020 och sen plocka ut utdelningarna från portföljen för att fylla på sparkontot 2021. Även om frågeställaren rent matematiskt har helt rätt i att man bör utsätta pengarna för risk under så lång period som möjligt för att få maximal avkastning.

På totalen är detta dock mycket små skillnader som egentligen handlar om vi ska vara 94, 95 eller 96% investerade på börsen.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.