VD-intervju LifeClean International
Det har återigen blivit dags för en VD-intervju här på bloggen. Denna gång med Anders Lundström som är VD på LifeClean, bolaget genomför just nu en företrädesemission som bevakas här på Trade Venue.
Kort om LifeClean
LifeClean är ett svenskt bolag som säljer, tillverkar och utvecklar hållbara lösningar inom desinfektion, sanering och rengöring. Bolaget har utvecklat en patenterad kemisk lösning, som från början skapades för att bekämpa resistenta bakterier och virus i sjukhus, men som senare har visat sig vara effektiv mot en mängd andra mikroorganismer.
Bolaget har nyligen skrivit flera viktiga strategiska avtal som stödjer bolagets tillväxt framåt, exempelvis ett ramavtal om 28,8 MSEK i Kina, samt mottagit en första order om 2,2 MSEK inom ramen för avtalet.
Aktien är noterad på First North Stockholm och har ett börsvärde på cirka 90 miljoner. Läs mer om aktien hos Avanza eller Nordnet.

VD-intervju
Hej Anders, tack för att du tar dig tid att svara på lite frågor. Kan du börja med att berätta lite om själva grunden till era produkter? Som jag förstår det har ni någon unik lösning för rengöring och desinfektion baserad på klordioxid som det vore intressant att få veta mer om.
Det står nog klart för de flesta att mikroorganismer ständigt muterar och utvecklas. Ett exempel är bakteriesporen Clostridioides difficile, som i slutet av 1990-talet muterade till en hypervirulent form. Det ledde till en explosionsartad ökning av C. difficile-infektioner – i USA fördubblades förekomsten på bara några år.
År 2012 beslöt sig Ragnar Krefting, grundare av LifeClean, för att ta fram ett desinfektionsmedel som kunde eliminera just C. difficile. Ambitionen var tydlig: om man lyckas utveckla ett medel som effektivt avdödar bakteriesporer – den mest motståndskraftiga typen av mikroorganism – då har man ett desinfektionsmedel som fungerar mot allt. Och det var precis vad som uppnåddes.
Klordioxid är erkänt som en av de mest effektiva aktiva substanserna mot ett brett spektrum av mikroorganismer, inklusive bakteriesporer och biofilm. Den är dessutom kraftfull mot svårbekämpade protozoer som Giardia, Cryptosporidium och Coccidia – vanligt förekommande inom bland annat djurhållning och vattenmiljöer.
Det unika med LifeCleans lösning är att vi har lyckats förstärka klordioxidens redan utmärkta effektivitet, samt stabilisera ämnet och öka dess brukbarhet: den kan lagerhållas, transporteras och appliceras med precision – något som tidigare har varit ett hinder på grund av ämnets flyktighet.
Spännande. Hur ser konkurrenssituationen och eventuella patent för denna teknik ut?
Konkurrenssituationen är relativt intensiv inom flera av våra nyckelsegment, där marknaderna ofta är starkt konsoliderade med etablerade aktörer. Samtidigt märker vi ett växande missnöje hos slutanvändarna gentemot traditionellt dominerande leverantörer – inte minst inom sjukvård och jordbrukssektorn. Det skapar utrymme för aktörer som vågar tänka nytt. Ett tydligt exempel är Norge, där vi framgångsrikt har visat att det är fullt möjligt att ta betydande marknadsandelar med rätt strategi.
Inom PFAS-hantering ser situationen annorlunda ut. Där befinner vi oss i den absoluta framkanten av en framväxande marknad och har vad vi uppfattar som ett tydligt first mover advantage.
Vårt patentskydd är starkt och bygger på en lösning som har blivit prövad, granskad och godkänd i över 25 länder – däribland juridiskt självständiga marknader som EU, USA, Japan och Sydkorea. Vid behov kompletterar vi skyddet med nya patentsökta innovationer, såsom vår metod för sanering av PFAS-föroreningar.
Hur ser ni på potentialen framåt både på kort och längre sikt för de olika segmenten och regionerna?
Inom Health Care har vi tecknat avtal med Arxada, en global aktör inom specialkemi som har exklusivitet att under fem år sälja vår produkt till europeisk sjukvård. De har under fjärde kvartalet visat upp vår produkt på en mässa i Berlin, samt skrivit om oss i sociala medier. Den 23 april håller de ett webinar om vår lösning. Vi inväntar vissa regulatoriska godkännande men den ökande aktiviteten tyder på att en lansering är nära. På kort sikt så kommer vi inte se stora intäkter från Arxada men på lång sikt är potentialen mycket stor.
Inom PFAS finns en stor marknad med stor potential på längre sikt. Vår fokus är huvudsakligen brandskyddsutrustning som innehållet PFAS-kontaminerat brandskum. Vi har under det gångna året sanerat ett antal prestigekunder såsom Volvo, SAAB Bofors mfl. Fördelen med affärssegmentet PFAS är att det inte finns någon konkurrent vi behöver ersätta, vilket ger oss ett tydligt first mover advantage som vi vill utnyttja.
Inom Agri har vi sedan ett år tillbaka slagit oss in på den norska marknaden där vi har återkommande kunder. Vi utför även tester på kunder i Sverige där vi troligtvis får ett genombrott under 2025. Den nordiska marknaden är dock begränsad och de stora affärerna jobbar vi med utomlands, i nuläget framförallt i Mellanöstern där vi utfört ett antal tester men ännu inte fått några återkommande kunder.
Ni tecknade nyligen ett ramavtal på över 28 miljoner inom området jordbruk i Kina. Kan du berätta mer om detta och vilken betydelse det får för er i resan mot lönsamhet. Är det främst ett sätt att komma in på en stor marknad eller en affär som är tillräckligt lönsam redan från dag ett?
Ramavtalet i Kina är något vi är väldigt glada över, då vi ser det som ett första steg in i en enorm marknad. Kina har stora utmaningar med hög dödlighet bland kycklinguppfödning. Att vår grundare och styrelseledamot, Ragnar Krefting, har förhandlat fram detta ramavtal och dessutom fått en order är ett styrkebesked, och ett viktigt steg i vår etablering på kinesiska marknaden. Vi vet hur effektiva våra produkter är och hur de kan bidra till ökad lönsamhet och effektivitet för kycklinguppfödare i landet.
Produktionen sker idag så vitt jag förstår enbart i Sverige. Är det en lösning ni tänker er fungerar även på längre sikt eller kan det bli aktuellt med lokal produktion runt om i världen för att få ner fraktkostnaden och en enklare logistik?
Vi är öppna för att såväl licensiera ut produktionen som att öppna egna anläggningar utomlands. Produkten består till 99% av vatten och att skeppa vatten är dyrt. Investeringen för att sätta uppe ny produktionslina är relativt låg så när vi väl får volymer i andra länder kommer det bli aktuellt med att lägga produktionen utomlands.
Kan du berätta lite mer om strategin och vägen framåt? Ni omsatte under 2024 runt 60 miljoner. Behöver ni växa försäljningen mycket från den nivån för att nå lönsamhet? Eller handlar det mer om att trimma hela affären för att nå rätt marginal och lönsamhet på befintlig storlek där omsättningstillväxt sen blir en bonus på toppen?
För att nå lönsamhet behöver vi ungefär dubbla försäljningen, vilket vi ser som fullt realistiskt inom en snar framtid.
För dig som vill fördjupa dig i ramavtalet i Kina finns denna nyinspelade video med grundaren Ragnar Krefting.
Sammanfattning av teckningserbjudande
- Villkor: De som på avstämningsdagen den 1 april 2025 var registrerade som aktieägare i LifeClean International äger företrädesrätt att teckna units i bolaget. För varje befintlig aktie erhölls en (1) teckningsrätt, där fyra (4) teckningsrätter berättigar till teckning av nitton (19) nya aktier.
- Teckningsperiod: 3 april - 17 april 2025
- Handel med teckningsrätter: 3 april - 14 april 2025
- Kapitaltillskott före emissionskostnader: 60,8 MSEK
- Kapitaltillskott efter emissionskostnader: 52,9 MSEK
- Teckningsförbindelser och garantiåtaganden, motsvarande ca 83% av företrädesemissionen från bland annat styrelse och ledning.
- Utspädning: ca 83% vid 100% teckning.
- Teckningskurs: 0,23 SEK per aktie. Courtage utgår ej.
Kapitaltillskottet från emissionen kommer att användas till att optimera produktionen samt möjliggöra bolagets tillväxtplaner. Den återstående delen av kapitaltillskottet kommer att användas till att förbättra kapitalstrukturen samt öka rörelsekapitalet.