29 Dec, 2023

Årssummering 2023

Uppdaterad:
30 Dec, 2023

6 månader sedan jag skrev ett inlägg, men kommer dra igång det igen under 2024. Har hittat ett sätt att motivera mig själv.

Som traditionen bjuder reflekterar jag över det gångna året, något jag hållit vid liv i flera år. Det är alltid intressant att kunna blicka tillbaka och se mina tidigare tankar och bedömningar. Inför 2023 satte jag upp fem mål, och jag kan med stolthet meddela att jag uppnådde åtminstone tre av dem. Vilket är bra!

Mina mål för 2023 var;

1. Slå OMX Stockholm All - Share Cap GI - Checked
2. Förvaltningsavgift under 0,2% - Checked
3. Minimera insättningar - Checked
4. Fokus hälsa, kost, träning och meditation
5. Springa midnattsloppet under 1h.

Slå OMX Stockholm ALL - Share CAP GI
 
Även detta år överträffade jag index, en prestation jag stoltserat med 6 av senaste 8 åren. Vilket jag anser vara en framgångsrik bedrift, amatör privatinvesterare. Jämför mig med fondförvaltare som jobbar 8-17 varje dag med detta. För att delvis amortera mitt bolån, som löper ut i januari 2025, beslutade jag mig för att ta ut en del av min portfölj. 

Det framgår klart att min portfölj, byggd på en stabil grund av investmentbolag och kompletterad med småbolag samt betydande fastighetsinnehav, har funnit en balans. Jag bryr mig inte alls om kvartalsrapporter eller några nyheter längre, analyserar typ ingenting. Så länge portföljen upprätthåller sin nuvarande avkastning, fortsätter jag i denna riktning. Dessutom slog jag förvaltningsavgiften under 0,2%. Hamnade på 0,11%.

 

Förvaltning
Förvalningskostnad 2023
Utdelningar, Portfölj, Utdelningsportfölj, Investor
Avkastning 2023

Jag har effektivt minskat mina insättningar och i vissa fall till och med dragit ut kapital. Mina prioriteringar har legat på att njuta av nuet, snarare än att enbart spara för framtiden. Jag känner mig trygg med den kapitalbas jag byggt upp, som förväntas växa stadigt under de kommande 10-15 åren. Jag lever ändå ganska enkelt och mina kostnader är inte speciellt hög. Dyra prylar, bil, middagar, resor, märkeskläder, klockor är inte sånt som bringar mig mer lycka. Så det blir ändå pengar över som placeras.

Hälsa och välbefinnande genom kost, träning och meditation. Jag har gjort framsteg inom detta område, men det finns utrymme för ytterligare förbättring. Det kanske är dags att formulera ett mer konkret mål för det kommande året.

Trots min ansträngning nådde jag inte mitt mål för midnattsloppet under 1h, det blev 1h och 2 minuter. Men med en ny utmaning framför mig siktar jag på att förbättra min tid till nästa år.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.