22 Oct, 2019

Belåning på portföljen ger mig en liten hävstång, belåningsgrad 10%

Via Avanza finns det möjlighet att belåna portföljen med superräntan 0% som jag utnyttjar. Det är "gratis" lån som jag får en liten hävstång i portföljen med och har även vanlig belåning med 0,99% ränta via Avanza. Så det är lite blandad belåning och målet är såklart att bara ha lånet med 0%. Andel belåning i portföljen är på 10% just nu och målet är att komma ner så att det är 0% ränta på alla lån som jag kan uttnyttja. Men å andra sidan varför ska jag betala av på Superlånet när jag kan betala av på mitt Bostadslån som har högre ränta. 

Belåningen ger mig en liten hävstång, men ökar ju såklart även risken i portföljen. Jag har en insikt på att jag är kapabel till att hantera risken och eftersom min lön ka ger mig ett bra kassaflöde in i Avanza kontot varje månad så minskar ju risken att bli tvungen att sälja innehav. Det här förutsätter att börsen skulle krascha och jag hamnade i en för hög belåningsgrad. Så min lön är en viktig parameter och om jag mot förmodan skulle fått sälja innehav, finns det i portföljen aktier som inte ingår i Superräntan. Då skulle jag sålt dessa och köpt bolag som ingår i det. Läs mer om Superräntan hos Avanza.

 

 

I och med min belåning är det samtidigt extra viktigt för mig att ha enbart stabila bolag med utdelningstillväxt i portföljen. Om jag bestämmer mig för att betala av på lånet i framtiden skulle jag valt att göra det på bostadslånet innan jag gör det hos Avanzas Superlån då räntan är högre där. Jag har satt en gräns så att jag aldrig hamnar i den övregränsen så att jag måste betala mer än 0,99% ränta.

 

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.