8 Mar, 2024

Bitcoin All - Time High

Uppdaterad:
29 Mar, 2024
Bitcoin
Bitcoin ATH

Kom ihåg studera Bitcoin och investering i det innebär hög risk, detta är ingen investerings rekommendation utan jag delar med mig av mina egna tankar.
 

Bitcoin når All-Time Highs

Bitcoin har nått och närmar sig ATH och detta har senaste tiden drivits av Exchange Traded Funds (ETF) och Bitcoin halving som inträffar i April. En ETF fond har förenklat för de stora institutionella och inviduella investerare som tidigare inte kunnat exponera sig mot Bitcoin.

Bitcoin Halving innebär kortfattat att belöningen till “miners” som löser komplexa ekvationer halveras. Idag minas ungefär 900st och kommer sjunka till 450st per dag. Utbudet minskas och om efterfrågan är konstant eller ökar, kommer det driva upp priset ännu högre.
 

Vad är Bitcoin?

Bitcoin är en digital valuta eller digital tillgång (digital property) som skapades av en anonym person eller grupp som använde pseudonymen Satoshi Nakamoto år 2009. Det var under eller mitt i den finansiella kraschen som det skapades. Det är en decentraliserad valuta som inte styrs av någon enskild institution eller regering. Istället används en teknik som kallas blockchain för att säkert och transparent hantera alla transaktioner.

När Bitcoin skapades utformades dess protokoll för att ha en maximal tillgång på 21 miljoner Bitcoins. Detta är inbyggt i dess kod och är en grundläggande egenskap hos nätverket.

Tekniskt sett fungerar Bitcoin genom ett nätverk av datorer som kör specialiserad programvara. Dessa datorer, kallade noder, samarbetar för att verifiera och godkänna transaktioner genom att lösa komplexa matematiska problem. När en transaktion är godkänd läggs den till i blockkedjan, en offentlig och oåterkallelig lista över alla Bitcoin-transaktioner.
 


Min syn på Bitcoin
 

I början var jag väldigt skeptisk till Bitcoin och jag tyckte det var verkligen “luft” som skapats ur tomma intet, men ju mer jag grävde det och studerade Bitcoin blev jag mer om och mer positiv. Nedan har jag några punkter som gjort att jag har blivit väldigt positiv till varför Bitcoin är här för att stanna och kommer säkert öka i värde och pris. Det kan bli värdelöst, men om vi har korrekt i våra antaganden har den enorm potential.

Där jag ser vanliga börsbolag och till och med centralbanker som kan börja tanka på Bitcoins. Jag är redo att förlora de pengar jag har investerat, men vill inte missa detta om det inträffar. Finns endast 21 miljoner Bitcoins och det går inte att trycka ut fler. Vanliga pengar eller fiat går att trycka ut, så som centralbanker gör. Har varit pro Bitcoin sedan 2018 och äger endast Certifikat och börsbolag som investerat i Bitcoin. Exempelvis Microstrategy.

Digitalt och går att överföra mellan personer utan att någon bank eller stat är inblandad. Det sker snabbt och enkelt utan någon tredje part. Du äger dina Bitcoins själv så länge du har dina koder, ingen kan ta det ifrån dig. Skyddar värdet av dina pengar såsom Fastigheter, Konst, Aktier, Guld och Mark gjort och som alltid stigit i värde. Även Bitcoin kommer att stiga. Det gör de för att centralbanker trycker ut mer pengar.
 

Nedan några positiva punkter som jag listar;
 

 1. Decentralisering: Bitcoin är decentraliserat, vilket innebär att det inte kontrolleras av någon central myndighet som en regering eller en bank. Det går inte att trycka ut fler än 21 miljoner Bitcoin. Matematiskt omöjligt. 
   
 2. Säkerhet: Bitcoin använder kryptografi för att säkerställa att transaktioner är säkra och att ingen kan manipulera eller förfalska dem. Dess blockchain-teknik ger också en hög nivå av transparens.
   
 3. Låga transaktionsavgifter: Bitcoin kan skickas och tas emot över hela världen utan att behöva passera genom banker eller andra mellanhänder. Att skicka bitcoin kan vara billigare än traditionella betalningsmetoder, särskilt för internationella överföringar.
   
 4. Inflationsskydd: Eftersom det bara kommer att finnas en begränsad mängd bitcoin (21 miljoner) är det skyddad mot de risker för inflation som är förknippade med traditionella valutor, där centralbanker kan trycka mer pengar och minska deras värde över tid.
   
 5. Innovativ teknik: Bitcoin är bara en av många tillämpningar av blockchain-teknik, som har potential att förändra olika branscher genom att erbjuda säkerhet, transparens och effektivitet.

 

Nedan negativa punkter gällande Bitcoin;
 

 1. Volatilitet: Priset på Bitcoin kan vara mycket volatilt och kan snabbt stiga eller falla med betydande belopp under korta perioder. Detta innebär att investeringar i Bitcoin kan vara mycket riskabla och osäkra.
   
 2. Brister i säkerhet: Även om Bitcoin självt är säkert tack vare kryptografi och blockchain-teknik, kan användare vara sårbara för säkerhetsrisker som hackningar av plånböcker, bedrägerier och phishingattacker. Om en användare förlorar åtkomst till sina privata nycklar kan de också förlora sina tillgångar permanent. Exempelvis om man handlar med certifikat är det inte lika skyddad som andra finansiella produkter.
   
 3. Regulatorisk osäkerhet: Många länder har ännu inte fastställt tydliga regler för hantering av Bitcoin. Detta skapar osäkerhet för användare och investerare om vilka skatteregler och huruvida deras verksamhet ska styras.
   
 4. Miljöpåverkan: Bitcoin-gruvdrift, processen att validera transaktioner och skapa nya bitcoins, kräver betydande mängder energi. Detta har väckt oro för dess miljöpåverkan och hållbarhet på lång sikt.
   
 5. Bubbla: Många anser att Bitcoin är en bubbla och kommer spricka när som. Det är många som anser att det är luft.

 

Studera Bitcoin 

 

Jag ska lista ut lite hemsidor och personer ni kan följa och studera och lära er mer om Bitcoin. Innan kritiserar eller hånar Bitcoin bör ni åtminstone ge det en tid och studera. Kom ihåg att jag själv var väldigt skeptisk och anti innan jag blev pro Bitcoin. Tyckte det var luft och nu är jag mer wow vilken sjuk grej detta är.

 1. Följ Michael Saylor på twitter och titta på videon han har på sin sida.
   
 2. Följ Matthew R. Kratter  på twitter och titta på videon han har på sin Bitcoinuniversity.
   
 3. Läs boken “The Bitcoin Standard” av Saifedan Ammous. Finns både på Engelska och Svenska och du kan hitta den på biblioteket eller köpa den.
   
 4. Se den här videon av Andreas Antonopolulos.
   
 5. Se den här videon mellan med Saifedean Ammous och Jordan B Peterson.


   

Börja med ovan och du kommer själv att hitta andra sidor och vettiga personer som du vill följa och lära dig mer.

 

Investera i Bitcoin

 

Det finns 2 sätt att investera i Bitcoin;

Enkla sättet är att via Avanza eller Nordnet genom att köpa certifikat eller börsbolag som äger eller minar Bitcoin. Jag äger på det här sättet och slipper då tänka på deklaration och enklare att ta ut vinster och pengar om jag vill det. Äger certifikat och bolaget Microstrategy just nu.

Andra sättet är att köpa riktiga Bitcoins via exchangen Coinbase eller Binance. Det du behöver känna till sen är om du ska överföra detta till egna wallets (plånböcker) för att själv ha dina koder så att ingen annan “äger” dina Bitcoins. Läs mer på Bitcoin.org.

 

Kom ihåg studera Bitcoin och investering i det innebär hög risk, detta är ingen investerings rekommendation utan jag delar med mig av mina egna tankar.

The Bitcoin Standard
The Bitcoin Standard
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.