14 Jul, 2021

Castellum släpper Q2 rapport imorgon.

Jag äger 3 fastighets aktier i portföljen och brukar värdera dessa utifrån Förvaltningsresultat (EPRA EPS) / Aktiekursen = Förvaltningsyield eller EPRA Yield. Det här nyckeltalet säger oss ingenting om underliggande fastighetsvärden är dyr eller billig, utan ger oss info om intjäningsförmågan. Det är ur förvaltningsresultatet som fastighetsbolagen ger utdelning till sina aktieägare. Exempelvis ger Castellum en utdelning på 56% av förvaltningsresultatet för 2020.

Jag har gjort lite historiska beräkningar och ett antagande om vilken värdering aktierna har vid ett visst värde i nästa kvartal. Antagandet är markerat med blått och är värdet för rullande 12 månaders period. Den dagen som kvartalsrapporten presenteras brukar jag redigera arket med aktiekursen för dagen, så att det blir ett fast värde. Det har jag gjort på de senaste 5-6 kvartalen. Så den dagen som rapporten släpps blir ju mest relevant för värderingen. Klicka på länken för att se arket i sin helhet.

Imorgon släpper Castellum sin rapport och då får vi se Förvaltningsresultatet för rullande 12 månaders period är och vad värderingen blir. Vid mitt antagande om ett Förvaltningsresultat = 12,5 kr så är Yielden runt 5,17% vilket visar att det börjar bli dyr värdering med det här nyckeltalet. Mitt antagande på 12,5 kanske är för låg och det får vi reda på imorgon.  

 

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.