23 Jul, 2019

Enfastighetsbolag - Yield 6,84%

Jag har en förkärlek till fastigheter och har skrivit ett inlägg om enfastighets- eller "fåfastighetsbolag", som finns i börsen. Nu innan halvårsrapporterna blir presenterade har jag uppdaterat värdering av bolagen. Det är 3 nyckeltal som jag lyft fram, belåningsgraden, direktavkastningen och förvaltninsresultatet / aktien eller EPRA EPS som det även kallas för. Det senare är ett viktigt nyckeltal och själva utdelningen beräknas just från det. Siffron bygger på 2018 års resultat och så fort de redovisat halvårsrapporten så kommer jag uppdatera inlägget. Jag själv äger bara mikroinnehav just nu i Saltängen och Torslanda propertys. Texterna nedan är kopierad från respektive företags hemsida.

Läs även artikeln "Maxad direktavkastning till hög risk". Nedan har jag listat 3 olika nyckeltal och länkat till varje bolag.

 

Saltängen Propertys
Belåningsgrad 47%
Direktavkastning 5,83%
Förvaltningsresultat/Aktiekurs 10,4%

"Saltängen Property Invest AB är ett svenskt fastighetsbolag som indirekt äger, förvaltar och hyr ut fastigheten Saltängen 1 i Västerås. Fastigheten är fullt uthyrd till ICA Fastigheter Sverige AB fram till den 30 september 2023."

 

Delarka Holding
Belåningsgrad 56%
Direktavkastning 6,84%
Förvaltningsresultat/Aktiekurs 9,62%

"Delarka är ett fastighetsbolag som äger och förvaltar en av de mest iögonfallande kontorsfastigheterna i Solna. Delarka har sedan november 2013 ägt och förvaltat fastigheten Solna Polisen 2, mer känd som Arken, som sedan hösten 2003 inrymmer PostNords huvudkontor. Byggnaden utgör idag en yta om cirka 53 000 kvadratmeter varav 39 000 kvadratmeter utgör kontorsyta och 14 000 kvadratmeter utgör cirka 450 parkeringsplatser."

 

Kallebäck Property
Belåningsgrad 49%
Direktavkastning 6,70%
Förvaltningsresultat/Aktiekurs 6,79%

"Kallebäck Property Invest AB är ett svenskt fastighetsbolag som indirekt äger, förvaltar och hyr ut fastigheten Kallebäck 17:2 i Göteborg. Fastigheten är fullt uthyrd till Saab AB fram till den 31 december 2031."

 

Bonäsudden Holding
Belåningsgrad 66%
Direktavkastning 4,90%
Förvaltningsresultat/Aktiekurs 5,11%

"Bonäsudden är ett fastighetsbolag som äger och förvaltar 20 fastigheter i Linköpingsregionen. Med våra 20 fastigheter i och omkring Linköping har vi utvecklat en gedigen kunskap om vår marknad. Den kunskapen är grunden för vårt arbete som bygger på två viktiga delar."

 

Solnaberg Property
Belåningsgrad 54%
Direktavkastning 5,80%
Förvaltningsresultat/Aktiekurs 7,67%

"Solnaberg Property äger fastigheten Solna Bladet 3. Fastigheten är en äganderätt och omfattar fyra sammanbyggda kontorsbyggnader. Total uthyrbar area för byggnaderna är cirka 31 325 kvadratmeter.Idag utgör huvuddelen av fastigheten If Skadeförsäkrings huvudkontor, vilka har varit etablerade i byggnaden sedan 1986 (tidigare som Skandia)."
 


Mälaråsen 
Belåningsgrad 61%
Direktavkastning 6,71%
Förvaltningsresultat/Aktiekurs 10,2%

"Vår fastighetsportfölj utgör idag ca 34 000 kvm lokaler till ett fastighetsvärde om 952 600 tkr optimalt anpassade för bilförsäljnings-, service och verkstadsverksamhet. Fastigheterna är av hög kvalité och strategiskt belägna längs E4. Fastigheterna är fullt uthyrda till Upplands Motor AB med en viktad genomsnittlig kvarvarande hyrestid om ca 13 år."Torslanda Property
Belåningsgrad 41%
Direktavkastning 4,82%
Förvaltningsresultat/Aktiekurs 9,48%

"Fastigheten har en total uthyrningsbar area om 48 908 kvadratmeter och består i huvudsak av kontorslokaler som nyttjas av Volvo PV Forskning och Utveckling. På Fastigheten finns även två garagebyggnader som innefattar totalt cirka 2 900 parkeringsplatser. Den totala arean, inklusive parkeringsgarage uppgår till 106 288 kvadratmeter."

 

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.