20 Nov, 2020

Fastighets värdering - "förvaltningsyield"?

Jag äger 3 fastighets aktier i portföljen och brukar värdera dessa utifrån förvaltningsresultat / aktiepriset = "förvaltningsyield" eller EPRA Yield.. Det här nyckeltalet säger oss ingenting om underliggande fastighetsvärdet är dyr eller billig, utan ger oss info om intjäningsförmågan. Det är ur förvaltningsresultatet som fastighetsbolagen ger utdelning till sina aktieägare. Exempelvis  gav Castellum en utdelning på 52% av förvaltningsresultatet för 2019.

Jag har gjort lite historiska beräkningar och ett antagande om vilken värdering aktierna har vid ett visst värde i nästa kvartal. Antagende är markerat med blått. 

Castellum Q4 antar jag slutar på 12,55 SEK (värdena är rullande 12 månader) och då har de en "förvaltningsyield" på 5,89% idag, snittet på de senaste 4 kvartalen ligger på 6,23%.

 

 

Atrium Ljungberg har "förvaltningsyield" på 4,83% (kanske är mitt antagande för lågt här, men det visar sig vid Q4)

 

Hufvudstaden har ett värde på 3,79%, som är ganska nära snittet.


Vill ni se arket i realtid med uppdaterade aktiekurser så kan ni göra det här.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.