12 Aug, 2020

Förvaltningskostnad 0,47%

Varje månad räknar jag ut min förvaltningskostnad för att se hur jag ligger till. Det har jag gjort det senaste åren och att bara göra beräkningen hjälper mig att hålla nere antalet köp/sälj transaktioner, jag blir mer medveten om det. Innan gjorde jag allt för många transaktioner som egentligen inte gav mig mervärde. Har även betalat in en prenumeration hos aktiespararna på 349kr för 6 månader som nu finns med i beräkningen. Jag tycker att man ska ta med sådana kostnader såsom tidningsprenumerationer och exempelvis Börsdata prenumeration.

Nu när jag räknar ut idag så har portföljen 0,47% i förvaltningskostnad och det blir nog svårt att nå mitt mål 0,10% för i år. Det väsentliga och primära målet är ju ändå att ha så hög avkastning som möjligt. Låg kostnad betyder inte att det per automatik ger mig hög avkastning, men hjälper nog mig på traven med den investeringsstil som jag har. Förra året hade jag 0,09% kostnad och en total utveckling på 40%, så slog de flesta Sverigefonderna fastän jag var passiv med transaktioner.

 

Förvaltningskostnad genom åren

2017. 0,55% 
2018. 0,19%
2019. 0,09%
2020. 0,47% 

 
 
 
 
 
 
 
 
Beräkningen är gjord på det totala courtage avgiften (plus prenumerationer) jag betalat under året och delar det med antal veckor som gått. Då får jag ett genomsnitt/vecka och det värdet ggr 52. Resultatet dividerar jag med depå storleken på mina aktier.
 
 
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.