5 Feb, 2020

Investeraren - Allt du behöver veta om finansmarknaden

Det jag har lärt mig om aktier och fonder har varit mest genom trial and error, alltså testat mig fram. Tyvärr tog det en massa år innan jag började läsa böcker inom området och nu i efterhand ångrar jag det väldigt mycket och för att minimera riskerna ska man helt enkelt läsa böcker. När du köper exempelvis en bokhylla från IKEA och ska montera ihop det hemma är det självklara egentligen att följa instruktionsboken än att börja montera den själv genom magkänsla. Om du börjar montera det utan följa instruktionen är det stor risk att monteringen blir fel, så mitt råd är att läsa "instruktionsböcker" tidigt inom finans och aktier. Det samma gäller för IKEA möbler. Nedan är en sådan bok som du kan lära dig mycket av. 

Den bok som jag nu har läst ut är skriven av Jonas Bernhardsson och heter Investeraren - Allt du behöver veta om finansmarknaden, har även läst hans bok "Investera som Mästarna" som är en mycket bra bok. 

 

 

Jag började med aktier under IT-yran och köpte då Ericsson aktier för alla mina besparingar, ni som var med då känner till att börsbubblan så småningom sprack. Just det här med hur börsbubblor uppkommer och hur man kan känna igen dessa tas upp i boken. Författaren tydliggör på ett enkelt sätt andra börsbubblor och krascher som uppstått under historiens gång, självklart kommer det att dyka upp fler såna. Finansbubblan med tulpaner under 1630-talet och IT-bubblan under slutet av 1990-talet är ett exempel som tas upp. I boken finns det gott om områden som man själv kan välja att fortsätta fördjupa sig inom och för min del så var Börsbubblor och Teknisk analys mest intressant, även psykologin med investeringar och hur du bygger en egen utdelningsportfölj var bra.

Boken är en väldigt heltäckande bok som behandlar många olika delområden inom finans. Författaren har på ett enkelt och förståeligt sätt förklarat på hur du exempelvis tolkar bokslut, nyckeltal och hur du kan minska risker och undvika fallgropar med aktier och investeringar. Boken är strukturerad, pedagogisk och välskriven med sina grafer, bilder och med kända och mindre kända citat. Har skrivit ner ett av citaten som finns i boken nedan. Den passar för en nybörjare som vill börja lära sig mer om aktier och investeringar, men även för den som vill bredda sin kunskap.

"There is nothing unique about the crash of 1929. It is something that happens about every 20 to 30 years, because that is the length of the financial memory. It is about the length of time needed for a new set of suckers to come in and imagine that they have a new and wonderful fix on the future."


 

Bok: "Investeraren - Allt du behöver veta om finansmarknaden"
Författare: Jonas Bernhardsson
Antal sidor: 468
Pris: ca 269 kr
Delområden: Fundamental analys, Teknisk Analys, Bokslut, Nationalekonomi, Psykologi
Betyg: 8/10

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.