29 Dec, 2018

Låg Belåning, Låg Konsumtion, Hög Sparkvot.

Efter att ha läst ett antal böcker, som kommit ut de senaste åren. Då menar jag de lite mer enklare spar böckerna sammanfattade jag det i en mening som får bli mitt motto med 4 pelare.

Det lyder; "Låg Belåning, Låg Konsumtion, Hög Sparkvot och investering i utdelande aktier med låga courtage avgifter."  Följer jag det här mottot kommer jag nå mitt utdelningsmål på 250 000 kr snabbare. Blir ekonomiskt oberoende snabbare.


Låg Belåning - Lån är aldrig bra och de enda lånen som är OK i min mening är Bolån och Studielån. Kreditkortslån eller Banco lån ska du absolut aldrig ha (jag har aldrig haft någon av dessa). Kortfattat så gör du varan som du köper med lån dyrare, för du betalar först för varan och sedan räntekostnaderna. När det gäller bolån och studielån är dessa lån långsiktiga och du är inte tvungen att betala av det så snabbt. Lån tagna för 5 år sedan är inte värd lika mycket idag och såsom inflationen äter upp pengar i sparkonton händer samma sak med bolånet och csn lånet. Det gäller också att ha en sund amorteringstakt och välja bästa bolåneräntan.


Låg Konsumtion - Handlar om köpbeteendet och konsumtion av varor, tjänster och upplevelser. Ju fler prylar du har hemma kommer inte att göra dig gladare och lyckligare för det. Om du äter lunch ute varje arbetsdag kommer du till slut tröttna på restaurang maten och den kostnaden du betalar kommer inte komma upp till den tillfredställelse nivån som den egentligen borde göra. Om du istället minskar ute ätandet och gör det ibland kommer du belönas med högre tillfredställelse och mer pengar i fickan.

Varje gång det är mellandagsrea eller rea överhuvudtaget betyder det inte att du måste köpa något. Större andelen som köps under dessa reor hamnar säkert ändå långt in i garderoben och är egentligen onödiga beslut. Du uppskattar det du har om du lever mer minimalistiskt och kan då spara undan mer som du kan investera och tjäna pengar på den uteblivna konsumtionen i slutändan.

Planera din konsumtion rätt, exempelvis kan du använda rätt kreditkort och få bonus för dina köp. Jag får ungefär en halv bensintank värde 500 kr varje år via mitt kort. I år har jag varit extra duktig med att ta med matlåda till jobbet (3 dagar i veckan) och sänkt mina transportkostnader genom att cykla till jobbet under sommarhalvåret. Bara dem här 3 olika beteenden sänker mina kostnader med ca 10-11 000 kr per år och det är inte direkt något svårt att göra heller. Handlar bara om beteenden och planering.


Hög Sparkvot - Sparkvoten räknas ut genom (Inkomst-Kostnader)/Inkomst = Sparkvot. Antag att du har en inkomst på 25 000kr, kostnader på 15 000 kr och antag att du sparar eller investerar det som blir kvar. Då blir din sparkvot (25000-15000)/25000 = 10000/25000 = 0,4 = 40%. Vår gemensamma sparkvot ligger ungefär på 32%, som är hyfsat bra anser jag. Ju bättre jag presterar med de övre punkterna Låg Belåning och Låg Konsumtion, desto bättre kommer min sparkvot att vara.

Nu koncentrerar jag mig på kostnader än inkomster. Det är alltid enklare att styra sina kostnader än vad det är med sina inkomster, men jag räknar ändå med att få löneförhöjning varje år och det innebär inte att jag kommer öka mina kostnader. Sparkvoten kommer då bli högre för varje år.

 

Investering i utdelande aktier med låga courtage avgifter - Med utdelande aktier menar jag sådana som ger en utdelning varje år och helst med tillväxt, Castellum, Hufvudstaden och Investor exempelvis. Investeringen sker med så få transaktioner som möjligt och håller nere förvaltningskostnaden.
 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.