8 Sep, 2020

Magic Formula

Uppdaterad:
18 Jun, 2023

"Uppdaterad 2021-10-05"

 

Magic Formula Strategin bygger på boken "En liten bok som slår aktiemarknaden" som är skriven av den legendariske investeraren Joel Greenblatt som gett hög avkastning under 20 års period.

Magic Formula bygger på 2 nyckeltal;

  • Return on Capital (ROC) = EBIT / Investerad Kapital
  • Earning Yield (EY) = EBIT / Enterprise Value.

Bolagen rankas efter båda nyckeltalen. Först görs en lista på Return on Capital och sedan en lista på Earning Yield. Positionerna från båda listor summeras för varje bolag och de med lägst nr rankas bäst. Det här sköter Börsdata automatiskt, så jag väljer ut mina aktier från deras lista. Du behåller samma aktier under 1 års tid. Efter 1 år tar säljer du av alla innehav och investerar lika stor andel i den nya listan av bolag.

Nu när jag tittar närmare på de bolag som valts ut så kan man se att de är sunda och stabila bolag som är lågt värderade. Den slutsatsen kan jag dra genom att bara titta på P/E och P/B på de aktier som finns på listan. Snittet ligger på ungefär P/E 12 och P/B 2,0.

Return on Capital (ROC) = EBIT / Investerad Kapital
Enkelt förklarat så visar nyckeltalet hur väl bolaget ger avkastning på återinvesterad vinst (lönsamheten). Här finns det jättemånga bolag som har grymma siffror exempelvis Fortnox med 126%, men det hjälper inte med att ha höga siffror på ett av nyckeltalen utan det är kombinationen av båda talen som räknas.

Earning Yield (EY) = EBIT / Enterprise Value.
Visar värdering av aktien. Enterprise Value = Börsvärdet + Nettoskuldsättningen. Ju högre aktiekursen blir desto högre kommer Enterprise Value bli och det kommer resultera i att vi får ett lägre Earning Yield. Fortnox ligger idag exempelvis på 1,3% medans Holmen har 20% som Earning Yield.

Magic Formula = Lönsamhet + Låg värdering.
För den delen betyder det inte att Fortnox är en dålig investering utan den anses som hög värderad och därför kommer den inte med i Magic Formula strategin. Strategin bygger på att ta fram lågt värderade, stabila och lönsamma bolag. Tittar vi på innehaven så är det lite grann bortglömda bolag.

Nedan följer en förklaring till min studie

Studien Magic Formula Momentum innehåller de högsta 10, 8 och 5 st aktier som är bäst rankade. I studien behålls alla aktier under 1 år och rebalanseras därefter inom samma riktlinjer. Dessa urval får jag fram genom via Börsdatas Screener och MF + Momentum.  Large Cap och Mid Cap företag.

Studien Magic Formula + lägsta P/B. De 10 aktier med lägsta P/B tal exkluderad med de som har negativ P/B. Portföljerna innehåller 10, 8 och 5 högst rankade aktierna. Large Cap och Mid Cap företag. Aktierna väljs ut från Börsdata.

 

Magic Formula - Länkar och Bloggare. (Kommer att fyllas på allteftersom, kommentera nedan om ni har några tips)

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.