20 Jul, 2020

Magicformulainvesting.com

Läste ut boken "En liten bok som slår aktiemarknaden" som är skriven av den legendariske investeraren Joel Greenblatt som gett hög avkastning under 20 års period. Magic Formula bygger på 2 nyckeltal, bolagen rankas efter båda nyckeltalen. Först görs en lista på Return on Capital och sedan en lista på Earning Yield. Positionerna från båda listor summeras för varje bolag och de med lägst nr rankas bäst.


Return on Capital (ROC) = EBIT / Investerad Kapital
Earning Yield (EY) = EBIT / Enterprise Value.

 

Nedan  instruktion kopierat steg för steg direkt från boken. Jag har själv skaffat mig ett konto på nedan nämnd sida bara för att se vilka aktier som dyker upp och kommer att göra en uppföljning på detta när jag börjat med min egna portfölj. Vad jag förstått så har sidan varit uppe sedan 2006 då boken kommit ut och om inte formeln fungerat borde den ha fått enorm kritik och sidan borde då ha lagts ner. Det är i alla fall min tanke. Har tidigare skrivit om att en MF portfölj är på gång från min sida och beräknar att det blir av 1 September, men då köper jag alla aktier på en gång. Läs även det här inlägget; Fungerar Magic Formula i Sverige.

 

Steg 1 - Gå till magicformulainvesting.com

Steg 2 - Följ instruktionerna och välj storlek på bolagen ( t ex bolag med ett marknadsvärde över 50 miljoner dollar eller över 200 miljoner eller över 1 miljard osv). Bolag med ett marknadsvärde över 50 miljoner eller 100 miljoner dollar räcker bra för de flesta.

Steg 3 - Följ instruktionerna för att få upp en lista över topprankade bolag efter den magiska formeln.

Steg 4 - Köp fem till sju topprankade bolag. Börja med att investera bara 20 till 33 procent av pengarna du tänker satsa första året.

Steg 5 - Upprepa steg fyra varannan eller var tredje månad tills du har investerat alla pengar som du har avsatt till den magiska formelns portfölj. Efter nio eller tio månader borde du ha en portfölj på 20 till 30 aktier (t ex sju aktier var tredje månad och fem eller sex aktier varannan månad).

Steg 6 - Sälj varje aktie efter ett års innehav. För skattepliktiga innehav bör du sälja vinstaktier några dagar över ettårsgränsen och sälja förlustaktier några dagar innan ettårsgränsen (Den här delen gäller för USA). Använd pengar från försäljningarna och eventuella ytterligare investeringspengar till att ersätta de sålda bolagen med ett lika stort antal nya bolag som valts ut med den magiska formeln. (Steg 4)

Steg 7 - Fortsätt så här i mångar år. Kom ihåg att du måste fullfölja denna strategi i minst tre till fem år oavsett hur det går. Annars är risken stor att du hoppar av innan den magiska formeln fått en chans att visa vad den går för.

Steg 8 - Du får gärna skriva och tacka mig.

 

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.