8 Feb, 2019

Så gör jag med Avanzas Superränta 0%

Avanza har något som heter Superränta som jag uttnytjar för att få till en liten hävstång i min portfölj. Andel belåning av portföljen är på 12,2% just nu och en del är "gratis" lånen med Superräntan på 0% då jag har flera konton. Målet är att komma ner så att det är 0% ränta på alla lån som jag kan uttnyttja. Men å andra sidan varför ska jag betala av Superlånet när jag kan betala av på Bolånet som är högre. Se info nedan från Avanza.

 

 

Så får du Superränta

"Du behöver inte hålla koll på någonting själv. Ditt lån går automatiskt över till Superränta om du uppfyller
vissa villkor:

Minst tre aktier som är godkända för Superränta eller någon av de godkända fonderna. Din belåningsgrad
beräknas på de värdepapper eller fonder som är godkända för Superränta.

Inget värdepapper får enskilt utgöra mer än 49 % av ditt konto (med undantag för fonderna). Om det händer
räknas belåningsvärdet automatiskt ner till maxgränsen 49%.

Du får inte ha några optioner, terminer eller blankningsaffärer på kontot."

 

 

Belåningen ger mig en liten hävstång, men ökar ju min risk. Jag upplever att jag klarar av att hantera den risken och eftersom min lön ger mig ett bra kassaflöde in i Avanza kontot varje månad så minskar ju risken att bli tvungen att sälja innehav om börsen skulle krascha och jag hamnade i en för hög belåningsgrad. Så min lön är en viktig parameter och om jag mot förmodan skulle fått sälja innehav, finns det i portföljen aktier som inte ingår i Superräntan. Då skulle jag sålt dessa och köpt bolag som ingår i det.

I och med min belåning är det samtidigt extra viktigt för mig att ha enbart stabila utdelningsbolag med tillväxt i portföljen. Om jag bestämmer mig för att betala av på lånet i framtiden skulle jag valt att göra det på bostadslånet innan jag gör det hos Avanzas Superlån då räntan är högre där. Nedan kan ni se mina lån som kostar mig 0,99% och spärren är att aldrig hamna i det högre belåningsgraden än det som motsvarar 0,99%.

 

 

 

Har du några lån?

 

 

Sparaklokt finns nu även på Facebook. Skulle uppskattat om ni följde/gillade sidan där.

 

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.