23 Jul, 2020

Så gör jag med min premiepension 215223kr

Pyramiden symboliserar de olika delarna i pensionssystemet som består av allmän pension, tjänstepension och eventuellt eget sparande till pension. Hur stora de olika delarna är i din framtida pension, eller om alla delar finns med är individuellt. Eget sparande är till exempel ett frivilligt komplement till den övriga pensionen som du själv avgör om du behöver. (Texten kopierad från Pensionsmyndigheten).

 

Min premiepension är just nu värd 215 223 kr och då är jag 39 år gammal, som ni ser på pyramiden ovan så är det en ganska liten del av den allmänna pensionen, den lilla gula delen. Tjänstepensionen som arbetsgivaren betalar är desto större och där är värdet av min portfölj runt 500000kr. Det är väldigt viktigt att följa upp pensionen för det kommer bidra till att jag når mitt mål att kunna leva på mina passiva inkomster i framtiden. Logga in hos Pensionsmyndigheten för att se hur du ligger till. 

 

 

Premiepension portföljen är den depå som jag är mest missnöjd och besviken över, med tanke på den usla utvecklingen. En avkastning på ca 6% snitt per år under senaste 18 åren är katastrofalt förvaltat från min sida, som tur är den inte så stor del av pensionen. För ett tag sedan bestämde jag mig för att placera allt i AP7 Aktiefonden. Övergången till AP7 Aktiefonden har skett etappvis och idag har jag nu valt fonden till 100%. Min tanke och planering är att behålla den här fonden väldigt länge nu.

 

 

Mitt nästa inlägg ska jag skriva om min tjänstepension som jag nu har flytta över till SPP, i alla fall fondförsäkringsdelen. På sidan minpension kan du se en överblick över alla dina pensionsdelar, som premie-, privat-, tjänste- och inkomstpension. Du kan även göra en pensionsprognos över hur din pension kommer vara i framtiden. Logga in och testa.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.