19 Apr, 2023

Så gör jag med min premiepension 354890kr

Uppdaterad:
20 Apr, 2023

Pyramiden symboliserar de olika delarna i pensionssystemet som består av allmän pension, tjänstepension och eventuellt eget sparande till pension. Hur stora de olika delarna är i din framtida pension, eller om alla delar finns med är individuellt. Eget sparande är till exempel ett frivilligt komplement till den övriga pensionen som du själv avgör om du behöver. (Texten kopierad från Pensionsmyndigheten).


 

premipension

Min premiepension är just nu värd 354 890 kr och då är jag 42 år gammal, som ni ser på pyramiden ovan så är det en ganska liten del av den allmänna pensionen, den lilla gula delen.Tjänstepensionen som arbetsgivaren betalar är desto större och där är värdet av min portfölj runt 1,3 milj kr. De delar som du själv kan välja fonder eller aktier för är Premiepensionen och Tjänstepensionen. Det är väldigt viktigt att följa upp pensionen för det kommer bidra till att jag når mitt mål att kunna leva på mina passiva inkomster i framtiden. Helst vill jag ju kunna leva på mina portföljer vid 55 års ålder och om jag har högre pension behöver jag inte lika stor aktieportfölj

Logga in hos Pensionsmyndigheten för att se hur du ligger till. 

Premiepension

Premiepension portföljen är den depå som jag borde ha presterat lite bättre än vad jag gjort. I början valde jag egna fonder som inte utvecklades så bra, men nu kör jag endast AP7 Aktiefonden för hela slanten och det fungerar bra. Ibland allokerar jag om en viss del till räntefonder, men i stort sett har jag haft den fonden senare tid. En avkastning på ca 8% snitt per år under senaste 23 åren är väl helt OK. Min tanke nu och planering är att behålla den här fonden väldigt länge. 

På sidan Minpension kan du se en överblick över alla dina pensionsdelar. 

Tjänstepensionen är en typ av pension som anställda kan få genom sitt arbete. Det är en form av pension som betalas ut av arbetsgivaren och/eller en pensionsfond som har valts av arbetsgivaren. Kommer även ett inlägg om min tjänstepension senare.

För att se vilka avtal just du har kan man exempelvis logga in nedan. Du kan även fråga din arbetsgivare om information.

Collectum - Den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP  

Fora - Avtalspension SAF - LO

KPA - Tjänstepension för dig som  jobbar inom kommun och region.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.