10 Sep, 2019

Så gör jag med mitt bolån, 2 376 888 kr.

Riksbanken meddelade den 5 september att den håller reporäntan oförändrad på minus 0,25 procent, men att den kan komma att höjas mot slutet av året eller i början av nästa år. Den så kallade räntebanan justerades ner på hur snabbt reporäntan kommer att höjas de allra närmaste åren. 

Riksbanken är Sveriges centralbank och en myndighet under riksdagen. Målet för Riksbanken är hålla inflationen, den allmänna prisstegringen, låg och stabil. Riksbanken har preciserat ett mål för inflationen som säger att den årliga förändringen av konsumentprisindex med fast ränta (KPIF) ska vara 2 procent. Nu talar mycket för att det kommer vara fortsatt mycket låga boräntor framöver och det kommer sannolikt att hålla bostadspriserna uppe.

 

 

Vad innebär beslutet för mig och hur agerar jag på det?


För inte så länge sedan hade jag bundit bolånet under 2 år och det var ett bra val så här i efterhand. Annars har jag haft rörlig ränta under en väldigt lång tid tillbaks. Mina tankar om min ränta är att ha en rörlig ränta då jag förmodligen kommer att flytta inom 2-3 år till en större lägenhet. Har mitt bolån hos SBAB där jag slipper att pruta med banken och risken att bli blåst är mindre. Det är inte det bästa men jag kan nog klassa det som medelbra.

 

 

Faktorer som spelar roll på hur du bör tänka är att göra en långsiktig plan och försöka se hur din situation kommer vara om ett par år framåt. Ju säkrare och mer stabilitet du har med inkomst desto mer bör ditt val luta sig mot rörlig ränta. Det allra viktigaste som du kan göra är att se om du kan få en bättre ränta än vad du har just nu. Börja därifrån så har du gjort ett bra drag. Därefter tänka på familjesituation, jobb, inkomst, antal år som du ska bo kvar mm. Om du ska bo kvar länge och eventuellt planerar att få barn och ekonomin kommer att bli stram då bör du kanske tänka på att binda ditt bolån. I alla fall en del av det. Vet du definitivt att du kommer bo kvar länge, men är väldigt osäker på vad du ska välja för bindningstider är min rekommendation att binda hälften av lånet med bindningstiden 2 och 5 år. Den andra hälften kan du ha rörligt. Det är ett ganska stort beslut och har stor påverkan på din ekonomi om ditt lån är stor, så du bör tänka igenom ditt val ordentligt

 

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.