9 Sep, 2020

Så ser min Magic Formula portfölj ut

Nu i September drog jag äntligen igång min Magic Formula portfölj, som jag nämnt om tidigare. Strategin bygger på boken "En liten bok som slår aktiemarknaden" som är skriven av den legendariske investeraren Joel Greenblatt som gett hög avkastning under 20 års period. Min portfölj finns hos Nordnet och går att följa i Shareville

 

Magic Formula bygger på 2 nyckeltal;

Return on Capital (ROC) = EBIT / Investerad Kapital
Earning Yield (EY) = EBIT / Enterprise Value.

 

Bolagen rankas efter båda nyckeltalen. Först görs en lista på Return on Capital och sedan en lista på Earning Yield. Positionerna från båda listor summeras för varje bolag och de med lägst nr rankas bäst. Det här sköter Börsdata automatiskt, så jag väljer ut mina aktier från deras lista. Förra veckan 1 September köpte jag in mina aktier ur listan som togs fram i Börsdata. Du behåller samma aktier under 1 års tid. Efter 1 år tar säljer du av alla innehav och investerar lika stor andel i den nya listan av bolag. Jag selekterade bort Kindred och Betsson pga moraliska skäl och vill inte investera i bettingbolag. Andra bilden längre ner kan ni se hur portföljen ser ut idag.

Nu när jag tittar närmare på de bolag som valts ut så kan man se att de är sunda och stabila bolag som är lågt värderade. Den slutsatsen kan jag dra genom att bara titta på P/E och P/B på de aktier som finns på listan. Snittet ligger på ungefär P/E 12 och P/B 2,0. 

 

Return on Capital (ROC) = EBIT / Investerad Kapital
Enkelt förklarat så visar nyckeltalet hur väl bolaget ger avkastning på återinvesterad vinst (lönsamheten). Här finns det jättemånga bolag som har grymma siffror exempelvis Fortnox med 126%, men det hjälper inte med att ha höga siffror på ett av nyckeltalen utan det är kombinationen av båda talen som räknas.

Earning Yield (EY) = EBIT / Enterprise Value.
Visar värdering av aktien. Enterprise Value = Börsvärdet + Nettoskuldsättningen. Ju högre aktiekursen blir desto högre kommer Enterprise Value bli och det kommer resultera i att vi får ett lägre Earning Yield. Fortnox ligger idag exempelvis på 1,3% medans Holmen har 20% som Earning Yield.

Magic Formula = Lönsamhet + Låg värdering.
För den delen betyder det inte att Fortnox är en dålig investering utan den anses som hög värderad och därför kommer den inte med i Magic Formula strategin. Strategin bygger på att ta fram lågt värderade, stabila och lönsamma bolag. Tittar vi på innehaven så är det lite grann bortglömda bolag faktiskt. 

 

 

 

 

Ovan ser ni portföljen. Kommer nu att behålla portföljen under 1 års tid och sedan balansera om det genom att välja ut de bästa aktierna från Börsdata. Funderar redan nu om jag ska sätta ihop en portfölj till under december månad, så att jag har flera portföljer när jag vill sätta in mer pengar i Magic Formula. Många av dessa bolag kommer säkert att finnas med där. Just nu är jag lite osäker på om det ska bli samma inriktning på December portföljen eller om jag ska ta Magic Formula + Momentum eller Magic Formula P/B strategin. Får se hur jag gör när det är dags. Hur som helst kommer jag i alla fall studera båda dessa strategier då jag tagit bild från Börsdata 1 September och presentera det här på sidan.

 

Magic Formula + Momentum högsta 10 aktier (exkluderad är Kindred och Bettsson).

 

Magic Formula + lägsta P/B. De 10 aktier med lägsta P/B tal exkluderad med de som har negativ P/B. 

 

Har även tagit bild från sidan Magicformulainvesting.com som funnits uppe ända sedan boken kom ut 2005, som listar fram de bästa Amerikanska bolagen enligt Magic Formula. Om den funnits sedan 2005 borde den väl ha sågats rejält om den inte fungerat, eller tänker jag fel?

 

Magic Formula - Länkar och Bloggare. (Kommer att fyllas på allteftersom, kommentera nedan om ni har några tips)

Applying Value
Börsdata
Investerarfysikern
Fungerar Magic Formula i Sverige
Magiska Formeln

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.