12 Jul, 2020

Spar experiment Magic Formula Portfölj

Läste ut boken "En liten bok som slår aktiemarknaden" som är skriven av den legendariske investeraren Joel Greenblatt som gett hög avkastning under 20 års period. Det har stått lite olika siffror på avkastningen i olika källor, men mellan 30-40% per år under 20 års tid. Investerarfysikern skriver 40% per år. Se även bild nedan från länken

 

Magic Formula bygger på 2 nyckeltal;

Return on Capital (ROC) = EBIT / Investerad Kapital
Earning Yield (EY) = EBIT / Enterprise Value.

Bolagen rankas efter båda nyckeltalen. Först görs en lista på Return on Capital och sedan en lista på Earning Yield. Positionerna från båda listor summeras för varje bolag och de med lägst nr rankas bäst. Det här sköter Börsdata automatiskt, så jag kommer använda mig utav det. Nedan ser ni bild från Börsdata och deras pos nr just idag.

 

 

Jag har läst ett antal studier som visat att det fungerat även för Stockholmsbörsen. Exempelvis hos Börsdata. Investerarfysikern har själv listat ett antal studier och även gjort egna tester. Hittade själv det här examensarbetet i Lunds Universitet "Magic Formula Investing and the Swedish stock market".

Avkastning enligt Börsdata.

Så här kommer jag göra steg för steg enligt boken.

1. I September loggar jag in hos Börsdata och tar fram de Bästa aktierna enligt Magic Formula.

2. Utav dessa 20 väljer jag 7 aktier som jag placerar lika stor summa på. Väljer inte rakt av på listan utan ska även ta med lägst P/B tal(som Investerarfysikern gjort en studie på) och även checka av Piotroski F-Score.

3. Var 3:e månad börjar jag om från Steg 1 tills jag fått ihop en portfölj av 28 aktier.

4. Jag säljer de 7 innehav jag haft under 1 år och börjar om från steg 1 för varje kvartal.

Kommer att redovisa det här på sidan och antagligen kommer det att slå min egna portfölj och då kommer jag successivt öka andelen i Magic Formula portföljen.

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.