31 Dec, 2020

Summering av året +23,5%

Det har varit ett sjukt år på många sätt både allmänt i livet med tanke på Covid och börsen i övrigt. Det jag är tacksam för i år är ändå att jag och mina närmaste har haft turen att inte bli svårt sjuk i Covid, däremot har annan sjukdom upptäckts i familjen, men det ska vi fixa tillsammans. Hälsan och familjen är det viktigaste för mig i livet. Med det sagt tillbaks till börsen.

Jag har haft min största krasch som fullinvesterad och det kändes ordentligt. Förra året var jag väldigt nöjd med utvecklingen och i år är jag utomordentligt nöjd med tanke på den berg och dalbana vi hade under årets gång. Portföljen slutade med 23,5% och därmed har jag nu slagit index 4 av 5 senaste åren. Sharpekvoten hamnade på ynka 0,88 jämför med förra årets 3,71. Sänket i portföljen var mina fastighetsaktier och även de utländska innehaven i exempelvis Dollar. Hela 27% av mina innehav är utländska.

 

 

 

 

Så skrev jag förra året.

”För de som började spara i år och gjort bra ifrån sig vill jag lyfta fram en varning på att de inte ska bli övermodiga och slå sig på brösten om att de kan det här. Kom ihåg att om det kan stiga +40% kan nästa år sjunka med 40% eller mer”.

Samma varning gäller för 2021 och jag har svårt att se min portfölj ha samma goda avkastning som jag haft senaste 2 åren. Mentalt förbereder jag mig för att det kan sjunka mer än 50% när som helst, jag försöker att förbereda mig i alla fall. När det väl händer så får även jag panik. 

Nämnde 2017 och 2018 att gjorde jag några större misstag. Nu har Bitcoin återhämtat sig ordentligt så jag kan nog stryka mitt misstag från 2018, problemet var bara att jag köpte på toppen. Borde ha gjort lite småköp över tid istället. 

Repeterar att min syn på investering handlar om att minimera förlusten och misstagen, snarare än maximera avkastningen. Det passar mig väl som person och min investeringsstil. Lite minnesvärda men dystra veckorapporter från året är är "Värsta veckokraschen någonsin -11,8%" och när man trodde att det inte kunde bli värre kommer ännu djupare krasch "Värsta veckokraschen jag haft -15,8%".

Mina misstag i år.

Vad var då mina misstag i år. Jag ser inte att jag gjorde några större misstag i år utan det mesta gick enligt plan. Det som jag ser som misstag och borde kunnat göra bättre var att ta hem lite vinst från mina fastighetsaktier som gick väldigt bra under 2019. Det går att se på bilden nedan exakt vilka innehav som gått sämst i kronor mätt i år, om jag gjorde en rebalansering och minskat fastigheter inför 2020 så skulle avkastningen för i år blivit ännu bättre. Då är frågan om jag ska ta hem lite vinst från exempelvis Fortnox, som har utvecklats sjukt bra i år. Avvaktar med det även i år och tycker jag har en välbalanserad portfölj. Får se nästa år om jag tänkt rätt.


Vad har jag gjort bra i år?

Det bästa för i år var att jag inte paniksålde allt vid kraschen. Jag fick panik och kan trycka på att det var en ordentlig panik, men jag agerade inte på den känslan utan höll mig borta från sälj knappen. Däremot hade jag turen att sälja av lite innehav exakt innan allting dök och sålde även av lite grann efteråt också. Där och då kändes det som jag gjorde en väldigt bra affär, men nu i efterhand när börsen stigit kraftigt efter botten så tror jag att portföljutvecklingen skulle gått ännu bättre om jag inte sålde något. Mitt allra bästa köp på sån kort tid är ändå 24Sevenoffice, som nu är mitt 4:e största innehav med en avkastning på 42% sedan November då jag tog in aktien i portföljen.

 

 

Hur gick det då med mina uppsatta mål inför 2020?

Utdelningstillväxt på 5% - Not Checked
Förvaltningskostnad på 0,10% - Not Checked
Få ner skuldkvot under 38% - Checked
Slå OMX Stockholm All-Share Cap - Checked

 

När det kommer till utdelningstillväxten har mitt fokus kommit ifrån utdelningar och koncentrerar numera mer på totalavkastning samtidigt som utdelningsaktier ändå innebär en stabilitet. Jag nådde inte målet med en tillväxt på 5% utan det till och med mindre än 2018 års siffror. Förvaltningskostnaden nådde jag heller inte upp till utan den hamnade på 0,31%, som ändå är godkänd tycker jag. De 2 målen som var de viktigaste för mig nådde jag upp till och det var de allra viktigaste. Slog index med nästan 9 procentenheter och sänkt min ekonomis skuldkvot ner till 34%.

 

Tidigare summeringar

 

I nästa inlägg återkommer jag med ett inlägg om mina mål inför 2021 och hur jag tror 2021 kommer utveckla sig.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.