31 Dec, 2019

Summering av året +40%

Jag och många andra Twitter- och Bloggprofiler har som tradition att reflektera över det gångna börs året och summera det med inlägg och siffror. Man tar inte i om man säger att det varit ett topp år i år och många har lyckats bra med sina investeringar i aktier. För de som började spara i år och gjort bra ifrån sig vill jag lyfta fram en varning på att de inte ska bli övermodiga och slå på brösten om att de kan det här. Kom ihåg att om de kan stiga +40% kan nästa år sjunka med 40% eller mer. Så tänker jag i alla fall. Med en avkastning på 40% och en Sharpekvot på 3,91 så är jag mer än nöjd med prestationen. När jag tittar hos Morningstar (ej småbolagsfonder) så är det endast 2 av ungefär 120st Sverigefonder som slår min avkastning och det är med 0,40 procentenheter.

Sen jag började med aktier runt 2000 och flummat tills 2012 när jag verkligen satte mig ner och preciserade en ordentlig strategi är det här med en avkastning på 40% mitt bästa år någonsin och det gläds jag över otroligt mycket. I min summering förra året definierade jag ett par mål och riktlinjer, där tog jag även upp de större misstag som jag gjorde under 2017 och 2018. För 2017 gick jag in alltför tungt i Hennes&Mauritz för tidigt och 2018 köpte jag Bitcoins alldeles för sent. Jag som privatinvesterare  och min syn på investering handlar om att minimera förlusten och misstagen, snarare än maximera avkastningen. Det passar mig väl som person och investeringsstil.

 

 

Vad var då mina misstag i år?
Hittar inga större misstag för i år men måste jag lyfta upp något så får det bli att jag började fylla på alldeles för tidigt med Nordea och att jag inte tog in lite fler tillväxt aktier som exempelvis Fortnox och Tomra i början av året som jag äger lite av.

Vad var det som gick bra i år?
Dragloket för i år var helt klart mina fastighetsaktier Castellum, Atrium Ljungberg och Hufvudstaden. Även stora innehaven Investor och Bravida presterade lysande. Alla dessa innehav har jag positionerat mig i för flera år sedan och det känns som jag gjort min hemläxa väl, men det allra bästa för i år var just att jag inte gjorde någon större tabbe och att jag nådde mina preciserade mål, som jag skrev i början av året. En riktlinje var att inte göra stora drastiska förändringar och det stod jag fast vid. 
 

Mina mätbara mål för 2019 var;

Utdelningstillväxt på 25%  ( 45 000 kr ) - Checked
Förvaltningskostnad på 0,15% - Checked
Slå SIX Portfolio Index - Checked

Riktlinjer;

Utländska innehav minst 30% - not Checked
Enskilt innehav högst 20% - Checked
Högsta fokus på utdelningstillväxt - Checked
Inga stora drastiska förändringar - Checked

 

Utdelningsmålet på 45000kr nåddes med råge och slutade på hela 50903kr och det kan förklaras med större andel aktier och belåning av portföljen. Nästa år räknar jag inte med att utdelningstillväxten kommer bli såpass stor, vet inte ens om det kommer bli en tillväxt. Det beror på att jag sålt av en del aktier och betalat av på mitt bolån. 

Förvaltningskostnaden lyckades jag hålla nere på superlåga 0,091%, som visar att min strategi är "Köp och Behåll". Målet för det var 0,15% och för varje år har jag lyckats minska kostnaden. 

 

 

Riskinformation
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Aktiesparande bör ses på lång sikt. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Mina inlägg och min portfölj skall INTE ses som enskilda råd utan det visar på hur jag själv agerar på börsen och alla ansvarar för sina egna investeringar. Riks/Reward går hand i hand och ju mer du riskerar desto mer kan du tjäna eller förlora.

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.