5 May, 2019

Totalt 1 kr i courtage avgift för mig senaste 4 veckor

Ett av mina mål för 2019 är att begränsa förvaltningskostnaden till högst 0,15%, förra året låg den på 0,19%. Om ni klickar på länken får ni upp ett diagram, där har jag räknat ut vad kostnaden skulle bli om jag fortsatte med mina köp/sälj affärer så som jag gjort hittills under året. Det här är ett återkommande inlägg varje månad för att påminna mig själv om vikten av alla transaktioner som görs. Målet för i år kommer jag nog slå ordentligt.

Beräkningen är gjord på det totala courtage avgiften jag betalat under året (477 kr) och delar det med antal veckor som gått (18 veckor). Då får jag ett genomsnitt/vecka och det värdet ggr 52. Resultatet dividerar jag med depå storleken på mina aktier. (1 586 000 kr).

Beräkningen = ((477/12) * 52 ) / 1 586 000 =  0,09%  ligger min förvaltningskostnad på idag.

 

En av anledningarna till att min investerings strategi skall vara "Köp och Behåll" är just courtage och spreadkostnaden, som uppstår vid varje transaktion. När du gör en transaktion uppstår en osynlig spread kostnad som finns i priset du köper/säljer en aktie. Därför ska du hålla nere dina transaktioner OM du inte är en duktig trader.

När du köper så måste du alltid "buda" med den högsta kursen än andra köpare för att just den millisekunden genomföra köpet. Det samma gäller när du skall sälja, då måste du alltid buda det lägsta priset för att genomföra transaktionen. Warren Buffet har genom att köpa och behålla sina innehav väldigt väldigt länge undvikit dessa kostnader, som under en längre tidsperspektiv skulle vuxit stora även om det är väldigt små procentenheter för stunden.

Jag tog och räknade ut Industrivärden och Investors spreadkostnad vid en viss tidpunkt. Industrivärden hade 0,052% och Investor hade 0,0544% spread mellan köpkurs och säljkurs. Detta är osynliga spreadavgiften som du betalar varje gång du gör en transaktion, lägg då till courtageavgiften på 0,25% som jag har just nu via Avanza blir resultatet lite över 0,30%. I ett långsiktigt perspektiv så kommer det att tickas bort en väldigt massa pengar och det är värt att tänka på sina transaktioner en extra gång då du köper och säljer dina aktier. (Detta var en tidigare uträkning förra året, men spreaden finns så klart kvar).

Det är alltid enklare att styra sina kostnader än intäkter och det spelar ingen roll i vilken verksamhet det gäller. Vare sig i ett företag eller en privatpersons ekonomi.

 

Sparaklokt finns nu även på Facebook. Skulle uppskattat om ni följde/gillade sidan där.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.