15 Jul, 2023

Addtech

#rapportkommentar
Uppdaterad:
15 Aug, 2023

När vi ändå är på temat serieförvärvare så låt oss notera ned lite om Addtech.

Ett av de här bolagen som nästan alltid är för dyrt. En ofta klart lysande stjärna.

Har en gammal notering om att under eufori-fasen så landade multipeln in på ca PE 67. Sanslösa siffror, men därefter har bolagets aktie nått nytt ATH igen men tack vare vinsttillväxt en lägre, om än hög, PE-multipel.

Senaste kvartalsrapporten visade en omsättningsökning på 16 % och bibehållna goda marginaler. Drygt hälften är organisk tillväxt.

Soliditet godkänd på 38 % (34).

Vinsten på 12 månaders rullande ligger på 5,75 kr/aktie. Kassaflödet från den löpande verksamheten på 8,10 kr/aktie.

Man har gjort förvärv motsvarande 5 % av en årsomsättning. De håller m.a.o. i förvärvstakten. VD är positiv till att det hela kan fortsätta.

” Vår relationsbaserade förvärvsprocess i kombination med en stark balansräkning och ett bra kassaflöde gör att vi ser goda möjligheter att bibehålla en hög förvärvstakt även framgent.”

Det är till synes inte bara ord utan man verkar leverera på det också.

Träffade Niklas en gång. Innan han blev VD. Fick gott intryck. Dedikerad, intresserad och koll på läget. Att träffa ledningspersoner i bolag är inte alltid bra. Ibland kan för karismatiska leda en fel, men ändå skönt när man går från möten med en god känsla. Bättre det än tvärt om.

Visste ni förresten att Munger brukar säga att i valet mellan två likvärdiga kandidater och en är karismatisk så ska man välja den icke-karismatiska. 

Nu är det helt orelaterat till Niklas. Sidospår.

Tillbaka till rapporten.

Mr Market ogillade den. Värdering just nu efter kursreaktion nedåt är ca PE 34, PS 2,7.

Liksom t.ex. Lifco är Addtech ett bolag som alltid ter sig dyrt, men som ofta växer i hyfsad god takt. En av mina första blogg-noteringar om Addtech är en bolagsgenomgång från 2012.

Prislapp på den gamla goda tiden?

PE 12.

Folk tror knappt dylika tider funnits. 

Vi pratar här om en resa på nästan 20 gånger pengarna då Addtech var på ATH nu senast. För ett vanligt enkelt bolag. Alla investeringar blir naturligtvis inte sådana, men det viktigaste är faktiskt att börja investera/spara i aktier. För såvida man inte går helt bort sig så är allt riggat till ens fördel, på totalen.

De här 10 % upp eller ned som rapport-reaktioner på en dag blir bara brus efter ett tag. Det är viktigare att pricka en långsiktig vinnare än köpa/sälja på rapportdatum.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.