1 Feb, 2024

Alphabet Bokslutsrapport 2023

Uppdaterad:
5 Feb, 2024

Samma som sist var det en negativ kursreaktion på Alphabets rapport. Då liksom nu, i mina ögon, var det ändock en bra utveckling i bolaget. Men man ska helt enkelt inte ha för stort fokus på kortsiktiga kursrörelser, såvida man inte kör någon kortsiktig momentum trading strategi. Då sätter det ofta riktningen i det korta perspektivet. Negativ reaktion på rapport lägger ofta en något våt fit över ett bolag ett litet tag i alla fall.

Nog om teknikaliteter. Nu till rapporten.

QoQ steg omsättningen med 13 %. För helåret med 9 %. Rörelseresultatet för helåret steg likaså med 13 % och rörelsmarginalen landade in på 27 %.

Visserligen var Alphabet relativt högt värderad innan rapport, men jag kan inte påstå att jag tycker de siffrorna var dåliga. De analytiker estimat som fanns låg heller ej långt ifrån vad som kom in. Nåväl. Ingen ide att försöka gissa vad andra gissar.

Tittar vi på delarna för Q4 så växte sök-delen med 13 %. Det är också den stora, tongivande, delen. Youtube växte med 16 % och moln-delen med 26 %. Moln-delen är sedan några kvartal tillbaka vinstgivande. Det tog ett tag innan man kom upp i volym där det slog över till vinst, men det ser ut nu som att det är här för att stanna. Såvida inte udda nedskrivningar av några skäl kommer i framtiden.

Nu är dock inte Alphabet i toppen då det gäller Moln-tjänster. Det är Microsoft och Amazon som är ”jättarna”, men det betyder inte att det inte finns pengar att tjäna. Hur man än vänder och vrider på det så är det sök-tjänster med tillhörande annonser som är den stora pengamaskinen och även om det finns konkurrens där med så ser jag än så länge inte att det är så pass hotat att vinster ska ned drastiskt på något sätt. Tvärt om växer den branschen totalt sett än. Det är dock på annons-sidan som några menar på att tillväxten var något lägre än förväntat därav kursreaktionen.

Alphabet Bokslutsrapport 2023

Alphabet har även på annonserat och genomfört en del nedskärningar. Lite till är tydligen på väg, men ska också ses i ljuset av de många rekryteringarna som gjordes under penga-eufori och corona-åren. Man gasar, man bromsar. Det är som alltid en balansgång när man ska hantera tillväxt och kostnadsbesparingar samtidigt men det ser ut som man navigerar bra genom detta.

Mode-ordet nuförtiden är annars AI. Alphabet ökade investeringarna och man får förmoda att en hel del syftar just till AI-utveckling. Möjligheterna, framtida vinnare o.s.v. är dock svåra att räkna på. Så jag avstår från det.

Vinsten för 2023 landade på 5,80 usd/aktie. Således handlas aktien nu till ca PE 24.

Är inte alls orolig. Stabil utveckling och rapport. Nu vidare mot framtiden.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.