10 Sep, 2023

Anthony Bolton kreativ kompositör på Fidelity

Uppdaterad:
10 Sep, 2023

En fjärde halvkänd investerarikon är Anthony Bolton. Han är mest känd för sin tid som förvaltare av Fidelity Special Situations Fund, en av Storbritanniens mest framgångsrika investeringsfonder. 

Bolton, född, uppvuxen och verksam i Storbritannien, studerade filosofi, politik och ekonomi vid Universitetet i Oxford. 1979 började Bolton på Fidelity International, en av världens största kapitalförvaltare. 

Som förvaltare av Fidelity Special Situations Fund, höll han sin position i nästan 28 år från 1979 till 2007. Under hans ledning avkastade fonden en genomsnittlig årlig avkastning på ca 20 procent. Detta gjorde fonden till en av de mest lönsamma investeringsalternativen på marknaden. 

En av Boltons strategier var att leta efter aktier i bolag som var undervärderade eller hade potential att växa snabbare än marknaden i allmänhet. 

Bolton var också känd för att ta stora positioner i de bolag han trodde på, något som ibland ledde till volatilitet i fondens resultat. Denna strategi kom till och med att bli känd som "Investment Syndrome Bolton."

Ett annat signum var fokus på small-cap aktier. Bolton menade på att mindre bolag erbjöd större potential samt att andra investerare oftare missade dem.

En annan rolig detalj kring Bolton är att han förutom att spela piano och cello dessutom verkat som kompositör. Till och med skrivit en opera. ” The Life and Death of Alexander Litvinenko” skriven mellan 2012 och 2020 för att få sin premiär 2021. Alexander Litvinenko var f.d. ryska FSB-agenten som blev giftmördad. 

Skriva ny musik är sannerligen kreativt. Frågan är om musikalisk eller andra former av kreativitet är något som även främjar investeringsresultat? Stimuleras hjärnan av det?

Är man intresserad av att läsa mer om Anthony Boltons tankar så finns bl.a. boken ”Investing Against the Tide” 

Anammar du något av ovanstående tankar i ditt sparande/förvaltning?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.