24 Feb, 2023

AQ Group Bokslutsrapport 2022

Uppdaterad:
24 Feb, 2023

Det första som möter en när man tar en titt på AQ Groups bokslutsrapport är raden

”Rekordomsättning och rekordresultat”

Det från ett bolag som inte brukar nyttja så många slagkraftiga ord utan tvärtom hålla nere förväntningar.

Q4 specifikt bjöd på en omsättningsökning på 32 % och en rörelseresultatökning på 31 %. Imponerande! Skulle inte lågkonjunkturen komma kraschande?

Även om Q3 bjöd på en stor omsättningsökning så var denna ändock lite större än då. Trots att 2021 var också bra gaspådrag på bolaget (beroende på ett svagt 2020). 

Nåväl. Låt oss ta en titt på helåret.

29 % omsättningsökning och rörelseresultatet följde inte riktigt den utvecklingen med ”bara” 10 % tillväxt. Rörelsemarginalen landade på 7 % (8,2).

VD-ordet tar upp marginalerna. Man jobbar på det bl.a. med prisjusteringar för att kompensera för högre kostnader för leveranser, energi m.m.

Vinsten landade på 22,4 kr/aktie.

Fortsatt urstark balansräkning med en soliditet på 56 % (56)

Utdelningen bibehålls på 3,33 kr/aktie.

AQ Group Bokslutsrapport 2022

Annat intressant är att fabriken i Bulgarien är iordningställd nu. Man förväntas kunna sälja för 400 milj. Samma sak med kablagefabriken för tunga lastbilar i Litauen. Det motsvarar ca 10 % av nuvarande försäljning. Därtill letar man intressanta förvärv. Historiskt har AQ hittat ett intressant, lite större förvärv, per år. Dock var fokus 2022 mer på att försöka balansera ökade kostnader och hantera investeringar i befintlig produktion, samt nedstängning i Kina, än leta förvärv kan man gissa.

Rysslands invasion av Ukraina hade ingen direkt påverkan på AQ, men man noterar att ”fått flera order från kunder som flyttar sin produktion till våra fabriker i t.ex. Polen, Litauen, Estland och Bulgarien”

Fabriken i Shanghai nämns. Den var stängd ett par månader men hade begränsad påverkan. Värre hade varit om fabriken i Suzhou hade tvingats stänga. Nu verkar dock det lätta även i Kina.

Värdering just nu ca PE 17, PS 1. 

Bra bolag. Håll, var glad, köp vid marknadsoro och därmed medföljande värdering. Keep it simple.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.