5 May, 2024

Berkshire Hathaway Q1 2024

Uppdaterad:
5 May, 2024

Berkshire Hathaway höll igår årsstämma. Denna gången utan Munger som gick bort för ett litet tag sedan. För många är Charlie Munger en investeringsikon i en klass för sig själv. Inte många kan mäta sig med hans förmåga att slänga ur sig snusförnuftiga kommentarer kring investeringar, eller om världens beskaffenhet och människors beteenden för den delen med. I sitt senaste investeringsbrev så pekade Buffet även ut Munger som den egentliga arkitekten bakom Berkshires framgångar. Kombinationen Munger och Buffet har hur som helst varit en lönsam kombination. För dem själva och de som investerat med dem.

Nu rattas Berkshire av, förutom Buffett, vice styrelseordförandena Greg Abel och Ajit Jain. De är inga nykomlingar utan de har varit med länge. Även länge som tilltänkta efterträdare. Redan 2014 började det ryktas om det. Officiellt sades det 2021 om Greg Abel att han skulle ta över som CEO. Han sköter i nuläget bl.a. mycket kring energi- och de icke försäkringsrelaterade verksamheterna.  Able har kanadensiskt förflutet. Ajit Jain i sin tur har indiskt-amerikansk förflutet och sköter bl.a. en hel del på försäkringssidan. Född 1951 så har Jain redan en hel del erfarenhet i sin ryggsäck men anses också vara bland de vassare. Försäkringssidan har som bekant varit den stora pengamaskinen för Berkshire under många år.

Som framtida CEO så kommer Greg Abel vara ytterst ansvarig för investeringarna i framtiden, men det finns också Todd Combs och Ted Weschler som under en tid nu även varit med och skött aktieportföljen. De har fått större och större ansvar och nu verkar det som om en hel del av de investeringarna sköts av de båda herrarna.

Nog om detta.

Det som sticker ut för Q1 var bl.a. hyvlingen av innehavet i Apple. 13 % av innehavet hade avyttrats. Det kan kanske även delvis förklara lite av Apples kursutveckling under kvartalet. När Berkshire gör saker så påverkar det ofta prissättningen. Apple är också det klart största aktieinnehavet i Berkshires aktieportfölj. I skrivande stund motsvarar det ungefär 40 % av portföljen. Totalt är portföljen just nu värderad till ca 360 miljarder usd.

Aktieportföljen omskrivs ofta och är en stor bidragsgivare, men det är egentligen bara ett sätt för Berkshire Hathaway att placera överskottskapital eller utnyttja investeringsmöjligheter som kommer då och då.

Berkshire Hathaway har en rad helägda rörelser. Tillsammans gav de 11,2 miljarder usd (8,1)  i rörelsevinst för Q1. Starkt. Det var försäkringssidan och energisidan som drog denna gång. Energi-sidan var svagare för ett år sedan vilket gav lättare jämförelsesiffror, medan det  lyftes även ett heads-up att försäkringssidan var ovanligt stark denna gång. 

Kassan uppgår till 182 miljarder usd och prognosen var att den säkerligen låg på ca 200 miljarder vid Q2. Man kan väl säga att det inte är så direkt att man har bråttom att köpa såvida man inte hittar något köpvärt.

Citatet nedan får summera och avsluta inlägget.

”Berkshire only swings at pitches it likes, and it won't swing at a pitch simply because it hasn't in a while."

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.