6 Aug, 2023

Berkshire Hathaway Q2 2023

Uppdaterad:
15 Aug, 2023

Kikat vi på Berkshire Hathaways rapport så syns nu det köp som gjorts mer i räkenskaperna. Som jag skrev sist.

”köp där under Q1 fick man en kontrollerande andel och det konsolideras nu i räkenskaperna. Pilot äger bemannade rastplatser utspridda i USA och Kanada. Över 650 stycken och då försäljning av bränsle till alla s.k. truckers är den primära affärsiden så hamnar det i energi-delen av räkenskaperna.”

Försäljningen Q2 landade därmed på 93 miljarder (76). Där ca 15 miljarder utgjordes av Pilot, men Pilot är som sagt en lågmarginal-business så ger inte sådant avtryck på rörelsevinsten. 

Det som pressats är delar relaterade till järnväg, husbygge, husbils-försäljning m.m, medan det som gynnats är försäkring och placeringar som gynnas av räntehöjningar. Summa summarum så rullar Berkshire Hathaway på med ekonomin i övrigt.

Man har inte hittat något direkt att köpa. Istället har man ”ost-hyvlat” av lite aktier. Det man köper är fortsatt sina egna aktier. Kvartalen visade ca 1,4 miljarder usd i återköp, men det ligger i det lägre häradet vad man brukat köpa för de senaste kvartalen.

Man kan väl sammanfatta det med att de inte ser jättemånga attraktiva investeringsbara objekt där ute just nu. 

För någon månad sen kom beskedet att man äger strax över 25 % av Occidental efter köp där. Även om man var nettoförsäljare så tog man samma kvartal in Capital One Financial och Diageo som nya ”innehav”. Dock är det så ”små” summor så det lär vara någon av ”underhuggarna” som placerar.

Diageo är inte okänt för de flesta då de säljer ett flertal kända sprit-märken. En affärsverksamhet med höga marginaler, men vad jag vet tämligen låg tillväxt. Värdering just nu PE 21. PS 4,4.

Tittar vi på den egentliga portföljen så är den värderad till ca 365 miljarder usd och består till största del av Apple 46 %, Bank of America 9 %, American Express 7%, Coca Cola 7 %, Chevron 6 %.

Värderingen för några av dem är Apple PE 31, Bank of America PE 8, PB 1, American Express PE 17,  Chevron PE 9, Dir.avk 3,8 %

Vilket om man jämför med mina noteringar vid bokslutet:

”Apple (PE 24), Bank of America (PB 1,1), Chevron (PE 9) och American Express (PE 18) är de största innehaven.”

Ger besked om att värderingen för Apple dragit iväg ordentligt och därav att dess position svällt så på senare tid. 

Kassa på ca 150 miljarder usd. Massivt. Nu när vi äntligen fått något som heter ränta igen så går det tjänar på den också. Det är så som ekonomi bör fungera. För med negativ, noll eller för låg ränta skapas bara obalanser som man får betala för i ett senare skede. Samt gör att ingen vill sitta på pengar utan ”kastar pengar” på allt möjligt. Aldrig bra. 

Berkshires marknadsvärde just nu ca 765 miljarder. Vid bokslutsrapporten låg marknadsvärdet på 680 miljarder usd.  Mitt antagande ligger fast på en rörelsevinst om ca 30 miljarder usd/år.  Kan numera vara ett antagande lite i underkant då rullande 12-månaders ligger på 32,6 miljarder usd. Kvartalets rörelsevinst landade in på ca 10 miljarder, men det finns en del säsongsvariatoner i Berkshires rörelser så bäst är att se på rullande.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.