11 Nov, 2023

Berkshire Hathaway Q3 2023

Uppdaterad:
11 Nov, 2023

Tar vi en snabbtitt på Buffetts Berkshire Hathaways Q3 så visar det en större rörelsevinst och omsättning. Omättningsökningen kommer självklart till stor del från Pilot Travel, men glädjande är att mycket av vinstökningen kommer från försäkringsbranschen.

Som jag skrivit om tidigare gällande försäkringar

”Följer trenden som jag skrivit om innan att försäkringar kommer lite senare. Kostnaderna kommer fort vid inflation, men det rättar till sig sedan när avtalen ska förnyas.”

På så sätt följer även Berkshire det det historiska mönstret då det gäller försäkringsbranschen och marginaler.

När det gäller Pilot Travel så köptes och konsoliderades det ju vid Q1 så nästa kvartal blir sista kvartalet med jämförelsesiffror utan dem konsoliderade. Det är en lågmarginal-business så även om de bidrar mycket till omsättningen i segmentet så gör det inte så mycket på rörelsevinsten. Där kan t.ex. försäkringssidan göra bra mycket mer (som nu).

Även alla räntepapper, kassan, som Berkshire har hjälper till på sista raden. Högre räntenivå blir då mumma.

Några direkta affärer har ej gjorts, men den som är intresserad kan hitta på nätet då Munger förklarar tankarna bakom med att köpa in sig i de fem stora japanska konglomeraten. I skrivande stund utgör de 5,4 % av Berkshires aktie-portfölj.

Gällande aktieportföljen så redovisad den (liksom med våra svenska investmentbolag) som om kursförändringarna i den ger vinst eller förlust. Hösten var stökig och då aktiekurser gått nedåt för mega-innehavet Apple redovisas därav en stor ”förlust”. 

Som ägare av Berkshire-aktier behöver man kunna se igenom dylikt. Berkshires aktieportfölj är stor. Värde ca 350 miljarder usd. Har blivit stor av en anledning, men är utifrån det stora perspektivet bara en produkt av att det funnits överskottskapital som kunnat investeras då och då i Berkshire.

Apple utgör i skrivande stund ca 48,4 % av aktieportföljen. 

Mellan pekfingret och tummen sitter bolaget även med en pengapåse om hälften av vad aktieportföljen är värd.

Baserat på de första tre kvartalen detta år så lär Berkshire landa på en rörelsevinst på ca 40-50 miljarder usd. Det som är själva ”kärnan” i bolaget.

Nuvarande värdering på bygget är ca 760 miljarder usd. 

Berkshire är och kommer troligen under lång tid vara mitt största innehav. Det ger en stabilitet i portföljen på ett sätt som få andra innehav klarar av. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.