Börser upp och hyvlat på Netflix
Hittills i år, med inte allt för många dagar kvar, har börserna tickat på uppåt. OMXS30 ca +9 % och S&P500 på ca + 28 % kan nämnas som temperaturmätare.
En vanlig global indexfond så som Avanza Global består i dagsläget av ca 75 % amerikanska bolag. De stora techjättarna växer och gör mycket vinst, men multiplarna drar som vanligt även iväg så det blir en kaka på kaka effekt. Med Avanza Global som exempel kan nämnas att de fem största innehaven har följande PE-tal; Apple PE 40, Nvidia PE 56, Microsoft PE 37, Amazon PE 49, Alphabet PE 23. De står för ca 28 % av hela fondens innehav.
Nu är inte börsvärden allt, men USA har även en BNP ca 50 % högre än det gemensamma EU. Länge har EU och USA varit tämligen lika, men runt 2010 började det hända saker.
För lite andra jämförelser så ligger Kina och EU numera mer jämsides. I EU är Tyskland den ekonomiska motorn och som ytterligare en jämförelse så brukar Tyskland och Japan ofta liknas vid varandra i storlek. Den amerikanska delstaten Kalifornien är där omkring med och rör sig. Mellan tummen och pekfingret. Kalifornien är hem för många framgångsrika bolag. Arbetslösheten är historisk låg, tillväxten stor vilket då kan ställas i relation till rubrikerna från Tyskland med stagnerande efterfrågan, fabriksstängningar och ökad arbetslöshet. Om något decennium kanske Kalifornen alena har gått om Tyskland. Vi får se. Befolkningsmässigt har Tyskland ungefär dubbla antalet, men sett till ekonomin ligger inte Kalifornen långt efter för det.
Ska vi ta börsvärdet på det minst hypade av de fem bolagen nämna ovan, Alphabet. Så har det ändock mer än 10 dubblats sedan 2010. Ett exempel på att pengar på börsen kan växa något oerhört även om de inte ligger all-in i de mest hypade aktierna. Det räcker med en del spridda skurar varav en del växer riktigt bra samt undvika stora summor i de värsta minorna.
Nog om den makrospaningen.
Sitter man med en del globala indexfonder så är man tämligen exponerad mot USA liksom de stora techjättarna. Kan vara bra att ha med sig så man är medveten om hur mycket man egentligen ”äger” om man även har direkta innehav.
Ett annat bolag som gått riktigt bra är Netflix. Så pass bra att det har gjorts en så kallad hyvling.
Under 2022 var undergången (enligt Mr Market) nära för bolaget och värderingen kom ned ordentligt. Bolaget har sakta jobbat på och nu under den sista tiden så spirar optimismen igen. Ett PE tal på 53, Forward PE på ca 39 gör att även om jag också tror att Netflix är här för att stanna ”hyvlat” på innehavet. En sådan försäljning motsvarar ca 10 % av innehavet och brukar göras då och då i i innehav jag känner optimismen blir lite väl inprisad i. Eller i konjunktur-case som t.ex. BMW som hyvlades då och då i under optimism-tiden.
Senaste rapporten var bra. Omsättningen upp 15 % och rörelsemarginalen landade in på 30 % (22). Man guidar för fortsatt tillväxt på ca 15 % i närtid och jag har ingen anledning att misstro det, men jag har också gärna lite slantar vid sidan av också i alla lägen och lite portföljjusteringar då och då kan komma till pass.